Reinis Isaks ir Kristapa Morberga stipendijas ieguvējs 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Reini!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Esmu jaunietis ar plašu interešu loku un vēlmi dziļāk iepazīt sevi un pasauli. Mani lielākie talanti un sasniegumi līdz šim ir saistīti ar matemātiku un mūziku.Matemātika man ir kļuvusi par īpašu aizraušanos jau no vidusskolas gadiem. Pašlaik esmu uzsācis pētniecības darbus dažādās jomās. Tas man ir ne tikai darbs, bet arī hobijs. Esmu lepns, ka esmu pabeidzis Jāzepa Mediņa Rīgas 1. mūzikas skolas fagota klasi. Jau otro gadu dziedu LU jauktajā korī “Juventus”. Lielākais notikums bija dalība koru karos un Dziesmu svētkos.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana nozīmē manu sasniegumu un prasmju novērtēšanu. Tas ir liels pagodinājums, kā arī atzinības un atbalsta apliecinājums no LU fonda. Stipendija ir liels stimuls turpināt censties un vēl pārliecinošāk darboties savā izvēlētajā jomā.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Esmu pārliecināts, ka matemātika ir tā joma, kurā es gribētu darboties un sasniegt augstus rezultātus. Vēlos nodarboties ar pētniecību, kas palīdzētu reālu problēmu atrisināšanā dažādās nozarēs, kā arī attīstīt, pilnveidot un popularizēt matemātikas jomu.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Man patīk izcilu domātāju un filozofu sarakstītas grāmatas. Spilgts piemērs ir Marka Aurēlija filozofiskie traktāti “Pašam sev”. Kā stoicisma pārstāvis, viņš raksta par cilvēka paškontroli, gara spēku un distancēšanos no emocijām, kas dod iespēju kļūt par brīvu domātāju. Iemācoties kontrolēt savas emocijas, var tikt pāri pasaules juceklim un rast sevī mieru. 

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Es ieteiktu noskatīties filmu par matemātikas ģēniju Šrīnivāsa Rāmānudžans “The Man Who Knew Infinity” (2015). Filmā atainota matemātiķa dzīve, viņa grūtības iekļauties britu sabiedrībā un viņa panākumi.  

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

“Ikviens ir tik daudz vērts, cik vērts ir tas, ar ko viņš nodarbojas.” – Marks Aurēlijs