Faina Ļitvinova ir LU fonda M.M.V. Petkevičš piemiņas stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Fainu! 

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mani kopš bērnības ir interesējusi jurista profesija. 9. klases beigās nolēmu, ka tas ir pareizais virziens. Šī iemesla dēļ es mainīju skolu, izvēlējos humanitāro virzienu skolā un to priekšmetu padziļinātu apguvi, kas nepieciešami jurista profesijai. Kā arī sāku padziļināti mācīties angļu un spāņu valodu, un mācības kopumā ir kļuvušas par manu galveno prioritāti. 2022. gadā piedalījos Jauno juristu universitātē, kur uzzināju par jurista profesiju un tiesību sistēmas uzbūvi Latvijā. Šogad es iestājos Latvijas Universitātē Juridiskā fakultātē, jo vēlos studēt un iegūt bakalaura, maģistra un doktora grādu tieši šajā augstskolā. Mans mērķis ir pēc nepieciešamās pieredzes iegūšanas un darba gadiem kļūt par prokuroru. Taču, lai sasniegtu savu mērķi, man ir ļoti svarīgi iegūt darba pieredzi, vēlējos ne tikai teorētiski studēt un uzzināt par tiesu sistēmu, bet arī praktiski iegūt nepieciešamo pieredzi un zināšanas par tiesas sēdēm, tādēļ šogad sāku strādāt Rīgas pilsētas tiesā tiesas sēžu sekretāres amatā. Šī iemesla dēļ es izvēlējos mācīties tikai sestdienās, lai būtu iespēja apvienot mācības un darbu.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Esmu pateicīga, ka Latvijas Universitātē ir tādas iespējas kā stipendijas studējošiem, jo, manuprāt, šī ir lieliska iespēja cilvēkiem, kuriem ir mērķis un vēlme mācīties, lai padarīt mūsu valsti labāku un drošāku, iegūt ne tikai teorētiskas zināšanas, bet arī nepieciešamo finansiālu atbalstu mācībām!

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Es uzkastu, ka mana dzīves misija ir palīdzēt cilvēkiem. Veikt pārbaudi, ja ir pārkāptas ierobežoti rīcībspējīgo, invalīdu, nepilngadīgo, ieslodzīto vai citu tādu personu tiesības un intereses, kurām ir ierobežotas iespējas aizstāvēt savas tiesības. Kā arī kopumā reaģēt uz likuma pārkāpumu un nodrošināt mūsu valstī drošību un tiesiskumu. Tāpēc mans mērķis ir kļūt par prokuroru.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

  1. Ēriha Marijas Remarkas noslēdzošā grāmata no triloģijas par zudušo paaudzi - "Trīs draugi". Šo darbu Remarks sarakstīja, atrasdamies ārpus savas dzimtenes Vācijas. Darbā aplūkotās tēmas ir draudzība, mīlestība, darbs.
  2. "Puķes Aldžernonam" ir zinātniskās fantastikas stāsts, kura autors ir Denjels Kīzs. Pirmoreiz publicēts 1959. gada aprīlī žurnālā “Fantasy and Science Fiction”. 1960. gadā saņēmis Hugo balvu kategorijā "Labākais zinātniskās fantastikas īsais stāsts". Vēlāk Kīzs pārstrādāja stāstu tāda paša nosaukuma romānā, kurš 1966. gadā ieguva Nebula balvu kategorijā "Labākais romāns".

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Es ieteiktu noskatīties “Bobby Deerfield” – Ēriha Marijas Remarka romāna “Debesīm nav lutekļu” ekranizētu versiju.

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

"Mēs lemjam likteni. Tik lielu ļoti, ka viņa gaisma tālu, tālu tiek,
un viss, ko tikai izlemsim, - tas notiks, tik lieli lemtam lieli jānotiek."
/O.Vācietis/