Raimonds Škapars ir LU fonda M.M.V. Petkevičš piemiņas stipendijas ieguvējs 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Raimondu! 

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mani sauc Raimonds. Esmu pirmā kursa Socioloģijas students. Nāku no Talsu puses, kur mācijos lauku pamatskolā. Šajā skolā iemācījos ne tikai mīlestību pret zināšanām, bet arī to, cik svarīgi ir ārpusskolas pasākumi, lai uzkrātu sociālo kapitālu. Esmu piedalījies “Gudrs vēl gudrāks”, kandidējis 9.Jauniešu Saeimā, piedalījies dažādos domraksta konkursos, kā arī aktīvi gāju mūzikas skolā un pēc tam mūzikas vidusskolā, kur spēlēju trompeti. Iepazinu kultūras nozīmību mūsu sabiedrības attīstībā, kā arī pašapziņas viedošanā. Vasarā, strādājot avīzē “Talsu vēstis”, iepazinu savu novadnieku sasniegumus, ieniru dažādās tēmās, rakstot žurnālista viedokļu rakstus. Tagad, uzsākot dzīvi Rīgā, esmu sācis dziedāt korī “Sōla”, un ar nepacietību gaidu, lai piedalītos LU SZF Studējošo pašpārvaldes vēlēšanās.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendija man nozīmē lielāku iesaisti mācībās, kopmītņu maksas segšanu, kā arī iespēju apmeklēt dažādas izstādes un klasiskās mūzikas koncertus.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Teiktu, ka mana dzīves misija ir pierādīt sev un citiem, ka, neatkarīgi no ģimenes un finansiālajiem apstākļiem, visa nākotne ir tavās rokās, lai tu to veidotu tādu, kādu pats vēlies. Gribu izskaust aizspriedumus, kuri valda sabiedrībā par sociāli nenodrošinātajām ģimenēm. Vēlos redzēt sevi dzīvojam sabiedrībā, kur mēs ieraugam cilvēka degsmi, talantus, gribasspēku, nevis sociālo statusu. 

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Labprāt nosauktu vairākas, bet visspilgtākā, ko gribētu, lai cilvēki paņemtu rokās, ir Hanjas Janagiharas vienreizējā grāmata “Mazliet dzīvības”. Šis dzīvesstāsts ir pārbaudījums gan lasītājam, gan pašam tēlam. Šī grāmata iemāca dziļi pārdomāt cilvēka iekšējos pārdzīvojumus, dzinulspēku, pašaizliedzību, sāpes. Grāmata parāda arī tuvāko draugu nozīmīgumu, siltumu, prieku. Šo grāmatu vēlēsies cieši apmīļot.  

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Es ieteiktu noskatīties filmu “The Trail of the Chicago 7”. Tā ir balstīta uz patiesiem notikumiem. Tā parāda aktīvistu kustību ierobežošanu Vjetnamas kara laikā Amerikā. Iemāca apšaubīt autoritātes un pierādīt savu taisnību.

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

“Nabags ir tikai tad, kad nav vairs nekādu vēlēšanos.” (Ē.M.Remarks)