Enija Zaķe

Enija Zaķe ir Prof. E. Felsberga piemiņas stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Eniju!

1.Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim? 

Man patīk apgūt jaunas prasmes un zināšanas. Manuprāt, svarīgi ir sevi pilnveidot. Domāju, ka teiciens “Mūžu dzīvo, mūžu mācies” būs tieši par mani. Par savu lielāko talantu uzskatu spēju mērķtiecīgi un neatlaidīgi tiekties pretī saviem mērķiem. Kā savu nozīmīgāko sasniegumu uzskatu sava bakalaura darba “Lubāna līdzenuma apdzīvotība bronzas un dzelzs laikmetā ( 1800. g. p. m. ē. – 1200. g. )” aizstāvēšanu.  

2.Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana? 

Gandarījumu. Man ir patiesi liels prieks un gods saņemt šo stipendiju. Tā mani motivē turpināt tiekties pēc saviem mērķiem un darboties vēl aktīvāk. Stipendija ir atbalsts, kas mani virzīs uz priekšu un neļaus padoties. Liels paldies jāsaka mecenāta kungam Guntim Bērziņam, kurš izveidojis šo stipendiju par godu prof. Ernestam Felsbergam. 

3.Kāda ir tava dzīves misija, sūtība? 

Sasniegt savus mērķus. Kad tie tiks sasniegti uzstādīt jaunus. Apgūt nepieciešamās zināšanas, lai sniegtu ieguldījumu vēstures pētniecībā un būt sabiedriski aktīvai palīdzot citiem. Manuprāt, mums jādomā ne tikai par sevi, bet arī par apkārtējiem, tādejādi sevi padarot par labāku cilvēku.  

4.Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?  

Rakstnieces Rūtas Šepetes grāmatu “Starp pelēkiem toņiem”. Grāmata ir par meiteni, kura tiek izsūtīta uz Sibīriju. Viņa bezbailīgi zīmē un pieraksta to, ko redz, cerībā, ka kādreiz kāds uzzinās par to, ko piedzīvojuši tie cilvēki, kas tika pakļauti represijām. Man šī grāmata bija pamācoša, jo parādīja to, ka cerībai un cilvēka gara spēkam ir liela nozīme. 

5.Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?  

Roberta Luketi 2008. gada filmu “21”. Filma ir par ļoti gudru un apķērīgu MIT studentu, kurš iekļuva Harvardas medicīnas skolā, bet nevar to atļauties, tādēļ viņš meklē dažādas iespējas kā iegūt finansējumu. Filma ir aizraujoša, jo parāda to, ka dzīve ir pārāk īsa, lai neizmantotu jaunas iespējas. Tai pat laikā filma iemāca to, ka grūtības, mūs padara stiprākus. 

6.Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Tici sev un viss notiks!