Samanta Fiļimonova

Samanta Fiļimonova ir Prof. E. Felsberga piemiņas stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Samantu!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Esmu cilvēks, kurš dzīvo šodienai, bet vienmēr patur prātā plānus nākotnei. Katrs padarītais darbs, kurš pietuvina tuvāk maniem izvirzītajiem mērķiem, ir kā nozīmīgs sasniegums. Jau sasniegts ir Humanitāro zinātņu bakalaurs vēsturē, bet noteikti pie tā neapstāšos.  Par savu vislielāko talantu es uzskatu to, ka es dzīvei varu iet cauri viegli, bez liela stresa un satraukuma, jo tas vienmēr palīdz viegli uztvert neveiksmes, mācīties no tām un turpināt darīt, nepadoties.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Atbalstu un atbildību. Atbalsts ir svarīgs studiju procesā, jo tas rada apziņa, ka kāds tev tic un palīdz virzīties uz mērķiem. Atbildība – šajā brīdī tu vairs neesi viens, uz tevi ir liktas cerības, kuras ir jāīsteno. 

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Es vēlos atvērt durvis tiem, kuri vēlās iegūt vairāk, tāpēc esmu gatava mācīties un mācīt, lai visi spētu sasniegt savu iecerēto. 

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Rakstnieka Ļeva Tolstoja romānu “Karš un miers”. Pirmkārt, lai pārvarētu bailes no biezu grāmatu lasīšanas. Otrkārt, šī grāmata sniedz ne tikai vēsturisku ieskatu, bet arī garīgu. Tolstojs lieliski ataino personāžus no dažādām vidēm — zemniekiem, muižniekiem, civiliedzīvotājiem un karavīriem —, cīnoties ar problēmām, kas raksturīgas tikai viņu laikmetam, vēsturei un kultūrai. Un, romānam virzoties uz priekšu, šie varoņi pārsniedz savu specifiku, kļūstot par vienu no aizkustinošākajām un cilvēcīgākajām figūrām pasaules literatūrā.

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Režisora un producenta Kristofera Nolana filmu "Openheimers" (angļu: Oppenheimer). Filma ir par studentu, kurš notic savām spējām un sasniedz neiespējamo. Tā liek aizdomāties par vēstures procesiem un zinātni. Par to, ka arī zinātne var būt bīstama, bet tomēr spēj ieiet vēsturē paveicot ne tikai ko lietu, bet arī traģisku. 

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Nekas nav neiespējams! Neiespējamais prasa tikai nedaudz vairāk laika!