Elizabete Beta Ešenvalde ir Timermaņa stipendijas ieguvēja 2023./2024. akad. gadā.

Iepazīsti Elizabeti!

1. Pastāsti par sevi! Kas ir tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Mani sauc Elizabete Beta Ešenvalde, studēju programmas “Biotehnoloģija un bioinženierija” 2. kursā. Savos 20 dzīves gados esmu pletusi rokas dažādiem interešu virzieniem, kaut kam pieķeroties, kaut ko palaižot vējā, taču vienmēr atrodu sevi starp divām saistīti nesaistītām pusēm – teorētisko un radošo. No tā arī izriet mans uzskats, ka mans nozīmīgākais sasniegums un talants ir šī zelta vidusceļa atrašana, kas ļauj man raudzīties uz manām studijām un pārējām dzīves daļām ar holistisku redzes filtru.

2. Ko tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas saņemšana neattiecas tikai uz finansiālo atbalstu, bet arī sirdsmieru, ko tā dāvā. Ar šo stipendiju man ir brīvība mācīties un kļūt par cilvēku, ar ko varu lepoties, nestresojot par “parastām cilvēku lietām”.

3. Kāda ir tava dzīves misija, sūtība?

Vēlos iedrošināt citus sekot saviem sapņiem, it īpaši sievietes. Man ir bijusi tā privilēģija būt starp spēcīgām un inteliģentām sievietēm, gan manā ģimenē, gan izglītības iestādēs, kuras mani ir iedvesmojušas cīnīties par saviem sapņiem. Cerams nākotnē kādā ziņu portālā vai konferencē kāda maza meitene mani redzēs un gūs iedvesmu iet uz priekšu.

4. Kādu grāmatu (-as) tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Manuprāt, nav īsti svarīgi, ko cilvēki lasa, galvenais, lai lasa! Iegūt jaunas perspektīvas no dažādiem informācijas avotiem vienmēr ir vērtīgi! Grāmata, kuru pašlaik lasu, lai varētu paplašināt pati savus interešu horizontus, ir Bībele. Lai gan es neesmu reliģisks cilvēks, es uzskatu, ka Bībele ir nozīmīgs vēsturisks dokuments. Tās ietekme uz literatūru, kultūru un vēsturi ir nenoliedzama, padarot to par aizraujošu lasāmgabalu. Nākotnē plānoju izlasīt arī citas reliģiskās grāmatas.

5. Kādu kinofilmu (-as) tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Pēdējā laikā esmu atsākusi skatīties tās filmas, kas patika bērnībā. “Sēd uz sliekšņa pasaciņa” bija mana mīļākā bērnības latviešu animācijas filma, kura ir balstīta uz Aspazijas dzeju. Interesanti tas, ka, lai gan pagājuši jau vairāki gadi, šī filmiņa joprojām mani uzrunā tāpat, kā pirmajā skatīšanās reizē.

6. Kāds ir tavs dzīves sauklis?

Mīlēt un būt mīlētai.