Līva Pupure 2023./2024. akad. gadā iegūst Vitauta Tamuža balvu.

1. Kāda ir jūsu izglītība - ko studējat, ko jau esat pabeigusi?

Maģistra grādu ieguvu Rīgas Tehnsikajā Universitātē Būvniecības Inženierzinātnē. Pēc tam devos uz Luleo Tehnsiko Universitāti Zviedrijā, kur ieguvu doktora grādu Polimēr kompozītmateriālos. Pēc disertācijas aizstāvēšanas 5 gadus nostrādāju Luleo, bet pēc tam atgriezos Latvijā un šobrīd strādāju Rīgas Tehniskajā Universitātē par vadošo pētnieci.

Savā disertācijā izstrādāju nelineāros materiāla modeļus, kā arī izstrādāju eksperimentālās metodoloģijas parametru noteikšanai šiem modeļiem. Dabīgie kompozītmateriāli, polimēri, tradicionālie kompozītmateriāli pie paagstinātas temperatūras ir daži no piemēriem, kur materiāls darbojas nelineāri – pie tās pašas slodzes, deformācijas palielinās. Klasisks piemērs ir grāmatu plaukti – kur neskatoties uz to, ka gramātu skaits tajos nemainās, ar laiku plaukti ir izliekušies. Savā disertācijā un pēc tās es izstrādāju modeļus, kas varētu paredzēt “cik daudz plaukts izliektos”. Plauktu gadījumos tas varētu būt ne tik svarīgi, bet kad runa iet par lidmašīnām, automašīnām, kosmosa kuģiem vai citiem produktiem ar augstām prasībām – tad katrs izliekums ir no svara. Pēdējais mans pienesums ir implementēt šo modeli galīgo elementu metodē – lai katrs interesents varētu pielietot izstrādātos modeļus daudz vienkāršākā formātā.

2. Kādi ir jūsu ikdienas hobiji?

Ikdienā patīk ēdienu gatavošana, īpaši desertu, kas man nedaudz atgādina darbu laboratorijā – jāievēro sastāvdaļu attiecības, izgatavošanas metodes un pielietotā tehnika. Pēdējos gados esmu sākusi aizrauties ar dārza kopšanu un dažādu dārzeņu, augļu audzēšanu. Ļoti patīk arī aktīva atpūta, īpaši pārgājieni  – gan pa Siguldas , gan pa Alpu kalniem.

3. Kādu palīdzību jums sniegs šīs balvas iegūtais finansiālais atbalsts?

Esmu ļoti pagodināta saņemt V. Tamuža balvu. Viņa organizēta konference “Mechanics of Composite Materials” Jūrmalā bija pirmā kur uzstājos uzsākot savu zinātnisko karjeru un viņa ieguldījums Latvijas Zinātnē ir jūtams arī šodien – kā viens no labiem piemēriem tam ir šī balva. Finansiālais atbalsts noteikti palīdzēs man turpināt attīstīties gan zinātniskajā jomā, gan personīgi. Visproduktīvāk strādāju tad, kad abas puses ir harmonijā.

4. Kādi ir jūsu tālākie karjeras attīstības mērķi?

Es vēlos turpināt attīstīt savus modeļus un adaptēt tos pie dažādiem vides vai materiāla faktoriem, piemēram, temperatūru, mitrumu un sacietēšanas pakāpi. Kā arī vēlos turpināt ieguldīt nākošo zinātnieku attīstībā. Man ļoti svarga ir dalība zināšānu pārneses aktivitātes nākošajām paaudzēm. Manas karjeras attīstībā ļoti liels ieguldījums ir nācis no maniem zinātniskie vadītāji, tāpēc jūtu lielu atbildību atmaksāt manī ieguldīto darbu strādājot ar nākamajām paaudzēm.