Eva Ikstena-Strapcāne

Eva Ikstena-Strapcāne Kristapa Morberga stipendiju (1 710 eiro) ieguvusi 2008./2009.gadā, studējot LU Vēstures un filozofijas fakultātes filozofijas bakalaura programmā.

Eva Ikstena-Strapcāne stāsta: „Stipendija bija brīnišķīga iespēja studiju laikā justies kā studentam un no sirds BŪT studentam! Manā iztēlē students ir indivīds, kurš sevi čakli pilnveido izglītošanās procesā – gan universitātē, gan ārpus tās. Īstens students spēj kritiski novērtēt procesus dažādās nozarēs un aktīvi iesaistīties, lai ko mainītu. Entuziastisks virzītājspēks.

Augstākās izglītības iegūšanas posmā ir absolūti nepieciešams atrast laiku pastāvīgam darbam, radošai domāšanai un vaļaspriekiem. Itin bieži paralēls darbs peļņas gūšanai spēj tik ļoti aptumšot un padarīt nejēdzīgu mācību procesu...

Morberga stipendija deva iespēju man, Evai Ikstenai-Strapcānei, 2008./2009. mācību gadā nevis strādāt algotu darbu, bet tā vietā izveidot pirmo Jauniešu Ministru kabinetu Eiropā, noorganizēt jaunās inteliģences forumu un kopīgi ar domubiedriem izveidot Imanta Ziedoņa Dižozolu atbrīvotāju grupas ekvivalentu 21.gs. – Mazo kavalēriju. Brīdī, kad saņēmu ielūgumu no Valsts prezidenta piedalīties 18.novembra svinībās (kā vienu no tiem pilsoņiem, kas pagājušā gada laikā ir paveicis, ko noderīgu valstij), sajutu, ka tas viss taču nieks un ka to taču varētu jebkurš domājošs students. Redz, bet viņiem, iespējams, nebija stipendijas un atbalsta. Nebija arī laika, ko veltīt sev, sabiedrībai un savai valstij.

Katru reizi, kad ārzemēs stāstu par Latviju, akcentēju, ka Latvijas lielākā vērtība ir 64% meži, folklora un cilvēkkapitāls. Nekā vairāk mums nav. Cilvēks Latvijai ir lielākais dārgums. Izglītība un zināšanas ir ceļš, lai mēs šo dārgumu patiesi noturētu dzīvu, nevis, kā leģendu atstāstītu, ka čakla un gudra tauta bija. Kad man būs iespēja, arī atbalstīšu studentus, lai manā valstī būtu domājošs cilvēcīguma kapitāls.

Šobrīd studēju maģistrantūrā filozofiju Latvijas Universitātē. 2009./2010.akadēmisko gadu pavadu University of Wisconsin – Eau Claire (ASV). Intensīvās studijas ir pateicīgs fons, lai rakstītu savdabīgas pasakas pieaugušajiem un, protams, veidotu maģistra darbu. Trīs reizes nedēļā spēlēju pirmo vijoļu grupā simfoniskajā orķestrī.

Mans sapnis ir uzrakstīt tiešām skaistu pasaku grāmatu, kas sasintezētu kopā pagātni, mūsdienas, sarežģītību, cilvēklaimi, iedvesmojošus notikumus un vienkāršību.”