Māris Melbārdis

Studē: LU Vēstures un filozofijas fakultāte, filozofijas maģistra studiju programma.
Hobiji: Klavierspēle, improvizācija.
Raksturo: Veselīgs skeptiskums, spēja domāt un aizrauties, saglabājot vēsu prātu.
Moto: Labāk noiet mazu ceļa gabaliņu, bet pamatīgi.

Māris Melbārdis ir ieguvis Ernesta Felsberga piemiņas stipendiju 2013./2014.ak. gadā, par sevi stāsta:

„Pēc vidusskolas uzsāku studijas IT jomā, taču drīz vien pārņēma savāda izjūta - neskatoties uz to, ka šī izglītība solīja padarīt mani konkurētspējīgu un modernu, nebija pārliecības, ka izvēlētajās studijās varēšu rast piepildījumu. Tā kā iesāktais vienmēr jāpabeidz, studijas nepametu, un tikai pēc vairākiem gadiem, iestājoties LU Vēstures un filozofijas fakultātē, pirmoreiz piedzīvoju to, ka esmu īstajā vietā un varu nodarboties ar patiesi būtisko.

Šobrīd esmu pievērsies antīkās filozofijas studijām, pētot jautājumus, kas saistīti ar Platona metafiziku. Tas ir neaprakstāms pārdzīvojums – lasīt tekstus, kas sarakstīti pirms vairāk nekā 2000 gadiem un ir saglabājušies pateicoties tiem, kas uzskatījuši, ka šiem tekstiem labāk palikt nekā aiziet nebūtībā. Bet vēl neaprakstāmāk ir piedzīvot to, ka teksts, kas runā sen izbijušu pasauli, ir spējīgs arī uzrunāt – teiktais šodien ir tikpat aktuāls, kā toreiz, kas liecina, ka ir tēmas, kas spēj transcendēt nosacītību un iezīmēt īpašu sfēru, kas ir brīva no visa nejaušā, kurā jautājot un domājot cilvēks beidzot var izjust savu radniecību ar citiem cilvēkiem, kas jautā un domā.

Bieži esmu dzirdējis citus šaubāmies par filozofijas nozīmīgumu, tāpēc ir liels prieks, ka Ernesta Felsberga piemiņas stipendijas komisija, piešķirot man stipendiju, ir apliecinājusi ticību šādai nodarbei. Iegūtie līdzekļi ļaus netraucēti pievērsties maģistra darba izstrādei un nodarboties ar jautājumiem, kas veicina tādas spējas, kuras, manuprāt, ir brīva un patstāvīgi domājoša cilvēka priekšnoteikums.”