Latvijas Universitātes (LU) Botāniskajās dārzā atklāts LU mecenātam Kurtam Hāgenam veltīts soliņš, kas tapis ar LU fonda atbalstu un ar kuru aizsāk Latvijas Universitātes mecenātiem veltītu, Rīgas pilsētvidē izvietotu, vides objektu sēriju.

Jaunatklātais soliņš veidots ar LU fonda atbalstu. Tā autori ir trīs jauni, daudzsološi arhitektūras studenti Matijs Babris, Ervīns Gorelovs un Egīls Markuss. Kā stāsta jaunā vides objekta idejas autori un veidotāji, ar soliņa dizainu tie tiecas izstāstīt mecenāta Kurta Hāgena dzīvesstāstu.

Platīna mecenāta biogrāfija ir visai saraustīta, nekonkrēta un aptuvena. Tieši tāda tā atklājas arī jaunā soliņa dizainā. Soliņa apjoms traktē mecenāta dzīves līniju. Soliņa  virsma veidota no augstas kvalitātes lakotiem lapegles cēlkoka modulāriem elementiem. Tukšās spraugas starp sola dēļiem un atkailinātais vidus apjoms simbolizē nezināmos, iztrūkstošos  posmus Kurta Hāgena biogrāfijā. Soliņa vidējā daļa ir pārvietojama un stiprināta ar kustināmu gultņu mehānismu. Tā simbolizē mecenāta mūžīgo atrašanos ceļā, Kurta Hāgena attālināšanos no dzimtenes un biežos pārceļojumus. Soliņa tehniskajā risinājumā vairākkārt parādās skaitlis septiņi, vēstot par septiņiem Latvijas Universitātes platīna mecenātiem, starp kuriem ir arī Hāgens.  Soliņa garums ir 7 metri, to balsta 7 krāsota tērauda laidiem, bet lapegles modulāro elementu platums ir 7 centimetri.

Neatņemams Hāgena soliņa papildelements ir speciāli šim projektam izveidota tīmekļa vietne www.hagens.lv, kas norādīta arī uz objekta kustīgās, mecenātu simbolizējošās daļas. Tajā, saglabājot vienotu dizainu, katrs interesents var iepazīties ar Hāgena dzīvesstāstu, kā arī uzzināt vairāk par Hāgena stipendiātiem.

Kurts Hāgens dzimis 1916. gada 24. janvārī baltvāciešu – luterāņu Antonijas Veras Hāgenas (dzimusi Lekme) un Kārļa Hāgena ģimenē. Ģimenes saknes rodamas Kurzemē, bet vēl pirms nākamā mecenāta 10 gadu dzimšanas dienas ģimene pārcēlās uz Rīgu. Pateicoties labām svešvalodu zināšanām, 1932. gada vasarā nākamais mecenāts saņēma ārzemju pasi ceļojumam. Tad arī aizsākās Kurta Hāgena kontakti ar Vāciju. Par turpmākajām Kurta Hāgena gaitām liecību ir maz un dāsnā mecenāta dzīves stāsts ir noslēpumiem apvīts. Zināms, ka līdz 1937. gada augustam Hāgens  studējis Berlīnē, bet vēlāk Tēlotājmākslas akadēmijā Vīnē, kur ieguvis diplomu aktierspēlē. Uzskata, ka pēc aktiera diploma iegūšanas, Kurts Hāgens darbojies Vīnes Burgteātrī un Vīnes kamerteātrī. Strādājis arī par žurnālistu. Mūža nogalē dzīvojis Hamburgā. Kurts Hāgens miris 2000. gada 18. decembrī. Ģimenes un tuvu draugu Kurtam Hāgenam nav bijis.

Kurts Hāgens mūža nogalē novēlējis visus savus iekrājumus aptuveni 2,4 miljonus eiro apmērā Latvijas Universitātei, sniedzot iespēju talantīgākajiem studentiem gūt pieredzi Vācijas augstskolās. No platīna mecenāta Hāgena ziedotā kapitāla peļņas procentiem un dividendēm tiek izmaksāta Kurta Hāgena stipendija, kas ir paredzēta viena semestra studijām kādā no Vācijas augstskolām.

Saite uz fotogrāfijām: https://1drv.ms/f/s!Atk0aT9hDbJKkb4vR5IHtKwaYuGh-g

Saite uz video: https://www.youtube.com/watch?v=GIBwb-ubdrc

Dalīties

Saistītais saturs

Hamburgā godina LU platīna mecenātu Kurtu Hāgenu
28.01.2020.

Hamburgā godina LU platīna mecenātu Kurtu Hāgenu

Taupīt citiem, aizmirstot par sevi: Kurts Hāgens
16.03.2016.

Taupīt citiem, aizmirstot par sevi: Kurts Hāgens

Kurta Hāgena stipendiāti paklanītos mecenāta priekšā
15.03.2016.

Kurta Hāgena stipendiāti paklanītos mecenāta priekšā

Studentiem ir iespēja pieteikties  Kurta Hāgena stipendijai studijām Vācijā
19.03.2015.

Studentiem ir iespēja pieteikties Kurta Hāgena stipendijai studijām Vācijā

Kintija Auziņa – pirmā Kurta Hāgena stipendijas ieguvēja
12.06.2012.

Kintija Auziņa – pirmā Kurta Hāgena stipendijas ieguvēja

Pirmā Kurta Hāgena stipendiāte dosies studēt Vācijā
29.03.2012.

Pirmā Kurta Hāgena stipendiāte dosies studēt Vācijā