Gaismas festivālā „Staro Rīga”, kas norisināsies no 17. līdz 20.novembrim Rīgā, piedalās arī divi Latvijas Universitātes (LU) Fonda stipendiāti – Eduards Baķis un Toms Rēķis, kuri kopā ar domubiedriem un projekta realizētājiem LU Ķīmijas fakultātes studentu pašpārvaldi īstenos projektu „Staburaga gaisma”. To varēs aplūkot K. Valdemāra ielā 48, skvērā pie LU Ķīmijas fakultātes.

„Kopā ar stipendiātu Tomu Rēķi un arī citiem kursabiedriem Matīsu Reinfeldu un Igoru Kļimenkovu – ķīmiķiem – esam izveidojuši gaismas objektu festivālam "Staro Rīga". Tas visnotaļ atspoguļo divas būtiskas lietas mūsu dzīvēs – ķīmiju, kas būs šī objekta darbības pamatā, un – nacionālas vērtības, objekta nosaukums "Staburaga gaisma",” stāsta Eduards Baķis, 2009./2010. gada „Ceļamaizes” stipendiāts.


Gaisma dzīvo simttūkstoš lietās un vietās. Pilsētas naktīs gaisma dzīvo laternās, māju logos un skatlogos. Pļavās gaisma dzīvo jāņtārpiņos vasarās un balti mirdzošā sniegā ziemās. Dažkārt gaismu nemaz nevar redzēt, kur tā dzīvo. Gaisma saulainā dienā paslēpjas mežā kokos un palīdz tiem augt, un, kad tie ir gana lieli izauguši, gaisma Jāņu ugunīs atkal tiek brīvībā. Un tādas mazas gaismiņas lidinās apkārt pa pasauli – apvienojas un šķiras, apvienojas un šķiras. Bet, kad gaisma iemājo cilvēku sirdīs, tā nekad nedodas prom, tā paliek turpat. To sauc par laimi. Tāda ir gaisma.
Cilvēks, jaunais zinātnieks, gaismu iemājos ūdenī. Katrā mazā lāsītē pa vienai mazai gaismiņai – vai tā būs aizņemta no jāņtārpiņiem, vai no ielu laternām, vai māju logiem, – tā dzīvos ūdenī, lai galu galā pa vienai vien dotos pasaulē cilvēku meklēt.


Vairāk informācijas: www.staro.lv/2011/11/staburaga-gaisma/

Dalīties