Mērija Elizabete Kalniņa ir Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes tiesību zinātnes studente, kuras dzīves kaislība ir ne vien rakstīšana, bet arī vēsture un kriminoloģija, kā arī LU fonda Ceļamaizes Jurgena piemiņas stipendijas ieguvēja. Autores pārliecinošais pieteikums latviešu romantiskajā literatūrā – viegluma un aizrautības caurvītais debijas romāns “Sapnis par viņu un mūziklu” – ir apgāda “Zvaigzne ABC” romānu konkursa laureāts.

Grāmatas apraksts: 
MŪSU SAPŅI IR PERFEKTAS ILŪZIJAS. JO KVĒLĀK MĒS TICAM UN CERAM, JO GRŪTĀK IR SAMIERINĀTIES AR REALITĀTI.
Laura Rietuma ierodas Parīzē, lai piepildītu savu sapni – iegūtu galveno lomu mūziklā “Tristans un Izolde”. Jau piecus gadus viņa ilgojas ne vien kļūt par Izoldi, bet arī iekarot sava elka un mūža mīlestības – mūzikla zvaigznes Džuliana Barē – simpātijas.
Pēc laulības šķiršanas Džulians Barē necer atgūt to, ko izlaidis no rokām. Zaudējis sievas mīlestību, viņš vairs sievietēm nedod neiespējamus solījumus un nelolo veltas cerības, saistoties ar vienu vienīgu noteikumu: “Viena lieliska nakts, un nākamās reizes nebūs.”
Dodot Džulianam iespēju, Laura ir pārliecināta, ka saņēmusi sava sapņa piepildījumu… līdz brīdim, kad viņas ilūziju tornis bīstami sašķiebjas un nevainojami izsapņotā dzīve tiek apgriezta kājām gaisā.
Ja nu vīrietis, kuru Laura vēlas, patiesībā nav tas, kurš viņai vajadzīgs? Ja nu dzīšanās pēc iedomu tēla ir vien izmisīgi centieni noliegt realitāti… realitāti, kas piepeši šķiet vilinošāka par kvēlākajiem sapņiem?

Doma par romāna tapšanu radās pirms diviem gadiem - dienā, kad no savas latviešu valodas un literatūras skolotājas saņēmu ziņu, ka "Zvaigzne ABC" ir izsludinājusi romantisko romānu konkursu. Zinādama, ka es brīvajā laikā aizraujos ar stāstu rakstīšanu un jau kopš bērnības sapņoju par grāmatas izdošanu, skolotāja mani mudināja radīt ko pilnīgi jaunu, lai varu to iesniegt konkursam. Romāna ideja nāca kā zibens no skaidrām debesīm un sižets prātā savērpās nekavējoties. Jau gadiem aizraujos ar franču kultūru, mūziku un valodu, Parīze ir mana sapņu pilsēta, līdz ar to zināju, ka romāna darbība notiks Francijā un nekur citur. Džulians Barē nav tikai manas iztēles auglis - viņš ir mūziklu dziedātājs, kurā iemīlējos pirms pieciem gadiem un devos uz Briseli, lai redzētu viņa uzstāšanos. 

Rakstīšanas procesu izbaudīju no sirds - es rakstu, lai izklaidētos un atpūstos no ikdienas darbiem un mācībām. Tādi arī ir mani darbi - viegli, aizraujoši un izklaidējoši. Rakstīšanu par darbu neuzskatu - es rakstu brīžos, kad man ir iedvesma un vēlme rakstīt. Sev nespiežu, piemēram, šodien uzrakstīt tik un tik lapaspuses tikai tādēļ, ka vajag. 

Labošanas process un pirmā romāna izdošanas drudzis pagadījās tieši otrā semestra studiju darba karstumā - svarīgāko kontroldarbu un sesijas laikā. Fonda atbalsts man palīdzēja nemitīgi paturēt prātā, kādas ir manas prioritātes: lai cik satraukta un saviļņota par lielo notikumu es būtu, es esmu saņēmusi godu būt to studentu starpā, kuri saņem LU fonda stipendiju, līdz ar to man ir jādara maksimālais, ko spēju studiju procesā. Pateicoties disciplīnai un nerimstošai kūsājošo emociju turēšanai grožos, priecājos, ka esmu šo studiju gadu pabeigusi necerēti veiksmīgi. Fonda atbalsts man ir milzīgākā motivācija darīt vairāk un labāk un nemitīgi būt pateicīgai par to, kas man ir dots, kā arī būt pateicīgai, ka mans cītīgais un mērķtiecīgais darbs gan vidusskolā, gan 1.kursā ir ticis atzinīgi novērtēts. 

Šobrīd jau esmu sākusi darbu pie otrā romāna, un varu atklāt, ka šis stāsts vairs nebūs tipiskā pasaka par Pelnrušķīti, kura iemīlas princī, un viņi dzīvo ilgi un laimīgi. Kopš uzsāku studijas, mans redzējums un skats uz dzīvi ir radikāli mainījies, rozā brilles ir nokritušas - "Sapni" vēl sāku rakstīt vidusskolas posmā, taču vislielākās pārmaiņas manā dzīvē ir notikušas tieši 1.kursa laikā. Domāju, ka šis stāsts pārsteigs ne vien mani, bet arī manus lasītājus. 

Vēlu LU fondam arī turpmāk atbalstīt jaunos censoņus - jūsu atbalsts un novērtējums ir ārkārtīgi svarīgs ikvienam studentam, kurš saņem stipendiju, un par to es turpināšu būt no sirds pateicīga arī nākamgad. Lai izdodas! 

 

Dalīties

Saistītais saturs

LU fonda stipendiāte Mērija Elizabete Kalniņa izdod savu otro grāmatu
22.11.2022.

LU fonda stipendiāte Mērija Elizabete Kalniņa izdod savu otro grāmatu