Lauma Cīrule

Diplomātijas stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2019. gadā pēc Amerikas latviešu Dagnijas un Kaspara Krēsliņu iniciatīvas. Atbalsta mērķis ir sekmēt Latvijas Universitātes (LU) Sociālo zinātņu fakultātes (SZF) maģistrantūras studentu, nākamo diplomātijas speciālistu, izaugsmi. Stipendija  ir dibināta sadarbībā ar bezpeļņas organizāciju "Friends of the University of Latvia".


Lauma Cīrule studē LU SZF Politikas nodaļas maģistra studiju programmas "Diplomātija" 2. kursā. Lauma ir mamma, juriste, studente. Protams, ka pirmajā vietā viņai ir laika pavadīšana ar dēliņu, taču ārpus tā viņai ļoti patīk apmeklēt teātra izrādes un ceļot. Ikdiena Laumai paiet, plānojot laiku, kā apvienot ģimenes dzīvi ar studijām un darbu, bet pagaidām pašai šķiet, ka ar šo uzdevumu tiek galā ļoti veiksmīgi. Viņa ir ļoti mērķtiecīga un pašdisciplinēta, jo spēj saņemties darīt to, kas attiecīgajā mirklī ir jādara – vai tas ir izpildīt kādu mājasdarbu vai drēgnā, lietainā rudens vakarā doties uz lekcijām, vai iemainīt draugu sanākšanu sestdienā pret pilnu dienu universitātē.  Lauma cenšas darīt arī daudz laba – palīdzēt citiem neatkarīgi no tā, vai tas ir svešs vai savējais, jo galu galā pašiem ir jārūpējas par to pasauli, kāda mums ir apkārt.

Iepazīsti Laumu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Šobrīd pašai šķiet, ka lielākais talants ir laika saplānošanas spējas. Laiks ir pats vērtīgākais, kas mums ir, tāpēc ir ļoti svarīgi spēt to maksimāli izmantot savā labā. 

Runājot par sasniegumiem, katra labā un veiksmīgā lieta, kas ar mani dzīvē notiek, ir mans sasniegums. Tā var būt laba atzīme par kādu mājasdarbu vai veiksmīgi aizstāvēts pētnieciskais darbs - par to visu es esmu parūpējusies pati. Sasniegumi ir ļoti plašs jēdziens, kas ir jāvērtē katram no savas perspektīvas.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Konfliktu risināšana, sarunu vešana un Āzijas valstu ārpolitika.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Pirmkārt, apliecinājumu pašai sev, ka spēju sasniegt iecerētos mērķus. Otrkārt, ka ir cilvēki, kurus man izdevās pārliecināt, ka esmu stipendijas cienīga. Treškārt, atvieglojumu, jo nebūs jālauza galva par to, kur ņemt finanšu līdzekļus atlikušajam studiju gadam.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Strādāt Latvijas ārlietu dienestā, paplašināt Latvijas starptautiskās perspektīvas.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Latvijas Universitātes fonds piedāvā tik daudzas un dažādas stipendijas gandrīz visās studiju nozarēs, ka nepieteikties ir muļķīgi. Pat ja liekas, ka neizpildās visas akadēmiskās prasības, kas norādītas stipendijas pieteikumā, tāpat ir vērts pieteikties, jo varbūt paveiksies. Šī ir viena no tām dzīves situācijām, kur tiešām nav ko zaudēt, bet var ļoti daudz iegūt.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

A. Bels "Būris"- kad gribas padomāt par dzīves jēgu; N. Ikstena "Nenoteikā bija" - kad ir vēlme uzlabot noskaņojumu; M. Mičela "Vējiem līdzi" - klasika, kam jābūt katrā grāmatu plauktā.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Hidden Figures; Green mile; Sully.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Galvenais ir padarītais darbs, nevis nepaveiktie labie nodomi. /A.Bels/