Ņikita Zrelovs

Izcilības stipendijas bioinformātikā ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2019. gadā, lai atbalstītu Latvijas Universitātes (LU) maģistrantūras studentus, kuri specializējas bioinformātikas vai molekulārās bioloģijas virzienā. Mecenāts Mikrotīkls sniedz ieguldījumu topošo bioinformātikas speciālistu akadēmiskajā izaugsmē un nozares attīstībā Latvijā.


Ņikita Zrelovs studē LU Bioloģijas fakultātes maģistrantūras programmas "Bioloģija" 2. kursā. Ņikita 2018./2019. akad. gadā saņēmu Laimiņu ģimenes stipendiju. Pāris vārdos – viņš pēta bakteriofāgus. Viņa galvenā aizraušanās patiešām ir bakteriofāgu izpēte un viss, kas ir saistīts ar to. Neskaitot visdažādākā veida padarīšanas ar fāgiem, par vaļasprieku uzskata arī elektroģitāras spēlēšanu un metāla sacerēšanu. Kādreiz Ņikita bija vietējās japāņu folkmetāla grupas "Yomi" dalībnieks, kur bija elektroģitārists un mūzikas līdzautors pirmajos divos ierakstos ("Age of the Gods" un "Genpei"), nospēlēja kopā arī vairākus koncertus, gan tepat Latvijā, gan tuvākās ārzemēs, bet zinātkāre fāgu bioloģijas jomā tomēr ņēma priekšroku. Tā bija grūta izvēle, bet abas lietas, nodarbojoties ar to nopietni un attīstoties, prasīja atdevi uz 200%, tādēļ Ņikita neredzēja iespēju kvalitatīvi nodarboties ar abām lietam vienlaikus. Joprojām atceras savu kursa darba aizstāvēšanas dienu, kad nebija laika nosvinēt veiksmīgo aizstāvēšanos ar kolēģiem, jo pēcpusdienā jau bija gandrīz uzreiz jādodas spēlēt koncertu uz Kauņu, "iesildot" grupu no Japānas.

Viņam ļoti patīk klausīties mūziku, vēl nesen piekopa ieradumu klausīties vismaz vienu vēl nedzirdētu pilna garuma ierakstu dienā, tādējādi atklājot sev vairākas brīnišķīgas grupas, kuru ieraksti neieguva mainstream popularitāti. Ņikita ikdienā bieži lasa, bet ne gluži daiļliteratūru kā bija kādreiz, bet zinātniskus vai populārzinātniskus rakstus.

Par savu pozitīvāko īpašību uzskata nepārtrauktu vēlmi iemācīties kaut ko jaunu un vispusēji attīstīties. Viņam vienmēr ir ļoti fascinējusi skandināvu mitoloģija, simbolisms tajā, kā arī skatījums uz dzīvi, kas tiek pausts caur to, un nes sevī gudrību. Par visvairāk saistošo momentu uzskatu epizodi no poēmas Hávamál, kur Odins, lai tām atklātos rūnu jēga (lai iegūtu noteiktas zināšanas) upurēja sevi sev pašam. Aizraušanās ar skandināvu mitoloģiju atspoguļojas arī Ņikitas dotajos jauno fāgu nosaukumos, tā GenBank'ā jau ir deponēts "Virgibacillus phage Mimir87", drīz turpat parādīsies arī "Erwinia phage Midgardsormr38", pagaidām pat paši ICTV atļauj diezgan lielu brīvību sugu nosaukumos, jāizmanto iespēja, kamēr vēl var (jo arī citi pētnieki izpaužas, ir visādi fāgi "Zombie", "Avocado", "Murucutumbu" utml., drīz varētu vīrusu taksonomijas komitējai arī apnikt).

Viņam ir raksturīgi pabeigt lietas līdz galam, vai vismaz censties to maksimāli izdarīt, neatstājot neko puspabeigtu. Viņam joprojām no kursa darba laikiem ik pa laikam "murgojas" viens fāgs, kuru toreiz nebija spējīgs "pieveikt" un dabūt, kā arī atkost viņa genomisko sekvenci. Bet, uzkrājot pieredzi no šodienas skatupunkta, vairs Ņikita vairs īsti neredz jēgu tērēt tam laiku un izcīnīt šo "uzvaru", no kuras būtu labums tikai viņa ego, jo ir pamats domāt, ka iespēja tajā fāgā atrast kaut ko tādu, ko būtu vērts tālāk pētīt sīkāk, ir daudz mazāka, nekā "eksotiskākajos" objektos, ar kuriem viņš nodarbojas pašlaik.

Iepazīsti Ņikitu!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Par savu galveno talantu uzskatu spēju vienmēr atrast veidu attīstīties un iemācīties kaut ko jaunu, dažreiz sagādājot sev ar šo zināmas grūtības, līdz kaut kas patiešām sāk sanākt. 
Nozīmīgākie sasniegumi (secība nav svarīga):
- Dalība "Bioresources and Viruses IX" konferencē Kijevā ar diviem mutiskiem referātiem;
- 12. klases skolnieces Nikolas Braučas zinātniski pētnieciska darba veiksmīga vadīšana (2. pakāpes diploms Bioloģijas sekcijā valsts līmenī);
- Dalība "Viruses of Microbes 2018" konferencē Vroclavā, Polijā, ar stenda referātu;
- Nedēļu ilga "NGS library preparation and dsDNA Bacteriophage genomics" apmācības kursa izdomāšana un vadīšana trim studentiem no Ukrainas;
- Dalība "The VII Baltic Genetics Congress" konferencē Rīgā ar stenda referātu;
- Izcilības stipendijas bioinformātikā stipendiāts (2019./2020. akad. gadā);
- Līdzdalība grupas "Yomi" albumu "Genpei" un "Age of the Gods" sacerē un ierakstīšanā;
- Līdzdalība vairāku jaunu bakteriofāgu atklāšanā un aprakstīšanā;
- Somu folkmetāla grupas "Korpiklaani" koncerta iesildīšana Rīgā "Yomi" sastāvā (biju viņu mūzikas piekritējs jau no agriem pusaudža laikiem, nekad nebiju iedomājies, ka spēlēsim uz vienas skatuves, viena koncerta ietvaros).

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

B-A-K-T-E-R-I-O-F-Ā-G-I

Galvenokārt to genomika un savstarpējās evolucionārās attiecības, arī fāgu ekoloģija un mijiedarbības ar saimniekorganismu.

Vienmēr ir liels prieks atrast baktēriju vīrusu, pavairot to, dabūt tā ģenētisko materiālu, un, nosekvenējot to, saprast, ka šīm objektam nav teju vai nekādu zināmu tuvu radinieku, kam seko mēģinājumi noskaidrot uz ko šis, iespējam, ir spējīgs, kuri citi fāgi tad tomēr ir viņam vislīdzīgākie. Ja tuvu radinieku nav, kāpēc un kas tajā būtu turpmākas uzmanības vērts utml.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Stipendijas iegūšana man ir ne tikai liels pagodinājums, jo būtībā līdz šīm paveiktais darbs tiek atzīts par labu esamu, bet arī iespēja uzdrīkstēties iesaistīties kādās jaunās zinātniskajās avantūrās. Varu būt drošs par iespēju doties kādā zinātniskajā braucienā, brīvāk izvēlēties konferences un citus pasākumus, ko būtu vērts apmeklēt. Kas nav mazsvarīgi, var arī aizmirst par vajadzību piepelnīties darbos, kas nav saistīti ar zinātni, tādējādi ieguldot vairāk laika savos pētījumos.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Nodzīvot sev atvēlēto laiku tā, lai mirstot nenožēlotu pilnīgi ne par ko un atstātu pēc sevis kaut ko paliekošu.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Nevienam nav liegts mēģināt, bet ja neesi pat pamēģinājis, tad a priori esi “zaudējis”.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Papildus minētajiem pagājušajā gadā:
Snorre Sturlusons "Jaunākā Eda"
Frīdrihs Nīče "Tā runāja Zaratustra"
Karloss Kastaņeda "Dona Huana mācības. Jaki indiāņu zināšanu ceļš"

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Joprojām: "Home" (Yann Arthus-Bertrand, 2009)

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

"Non serviam"