Bella Briška

Modra Kārļa Gulbja piemiņas stipendijas ieguvēja 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2006. gadā un tā ir veltīta ASV Dvīņu pilsētu Kristus draudzes mācītāja un Latvijas Universitātes (LU) mācībspēka un mācītāja Dr. teol. Modra Kārļa Gulbja (1927-2002) piemiņai. Stipendijas mērķis ir studiju laikā atbalstīt spējīgus un centīgus LU Teoloģijas fakultātes (TF) studentus, kas savu dzīvi vēlas saistīt ar kalpošanu latviešu luteriskajās draudzēs Latvijā vai ārpus tās.


Bella Briška studē LU TF maģistra studiju programmas "Teoloģija" 1. kursā. Bella iepriekš ieguvusi Žaņa Lapuķa piemiņas stipendiju 2017./18. akadēmiskajā gadā un Modra K. Gulbja un arh. Arnolda Lūša piemiņas stipendiju 2018./19. akadēmiskajā gadā. Bella ir aizrautīga lietās, kas viņu interesē – studijās, darbā, hobijos. Viņa var mierīgi veltīt visu dienu, lai darbotos pie aizraujoša projekta, pētītu kādu tēmu universitātes darbiem vai vienkārši iegrimtu labā grāmatā. Bellu interesē agrīnā kristietība, reliģijas filozofija, ētika, psiholoģija un dzīvnieku tiesības. Šī aizrautība ļoti palīdz, ja jāstrādā darbi, kas pašai šķiet interesanti, bet mēdz traucēt tad, ja jāpiespiežas darīt lietas, kas neliekas intereses vērtas. Ārpus studijām Teoloģijas fakultātē Bella strādā dzīvnieku aizsardzības jomā, ceļo, skatās filmas, lasa.

Iepazīsti Bellu!

Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Domāju, ka mans lielākais talants ir spēja "nestrebt karstu" – vienmēr apdomāties pirms lēmumu pieņemšanas, izvērtēt, ko un kā labāk darīt. Tāpat es esmu atvērta jauniem izaicinājumiem un pārbaudījumiem, neļauju sev pārāk ilgi atrasties komforta zonā. Lai arī tas neizklausīsies oriģināli, par savu lielāko sasniegumu uzskatu to, ka dzīvē esmu nonākusi situācijā, kurā gan strādāju, gan mācos jomās, kas ir manas sirdslietas. Ārējie sasniegumi, lai gan patīkami, tomēr man šķiet otršķirīgi.


Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Sava bakalaura darba ietvaros pētīju kristietības un platonisma saskarsmes punktus Aleksandrijas Klementa darbos. Mani fascinē un aizrauj baznīctēvu, jo īpaši t.s. Austrumu baznīctēvu (proti, grieķiski rakstošo) idejas un domu lidojums. 


Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Man stipendija ir gan nozīmīga praktiska palīdzība ikdienas dzīvē, gan sajūta, ka centība un smagais darbs tiek novērtēti. Palīdzība no malas iedrošina turpināt pētīt un darboties akadēmiskajā jomā.

 

Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Mateja evaņģēlija 5. nodaļā ir skaisti rakstīts, ka mums, kristiešiem, jābūt zemes sālim un pasaules gaismai. Šis teksts ir aicinājums ar savu dzīvi palīdzēt tiem, kas ir ciešanās, tiem, kam ir grūti, un tiem, kam ir nepieciešama mūsu klātbūtne. Tādēļ par savas dzīves lielo mērķi uzskatu atstāt pasauli par labestīgāku vietu nekā tā būtu bez manis.


Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Pārāk bieži mēs, cilvēki, ļaujam šaubām par savām spējām traucēt mums sasniegt lielas lietas. Tādēļ es iesaku uzdrošināties un pieteikties.


Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Daniel Kahneman “Thinking, Fast and Slow”, William MacAskill “Doing Good Better”, Haruki Murakami “Kafka liedagā”.

 

Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Capernaum, Manchester by the Sea, Cold War.


Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Nekad nepārtraukt ļaut jauniem atklājumiem mainīt sevi un savus līdzšinējos priekšstatus.