Ilgvars Rukers

Timermaņa stipendijas konkurētspējas pētījumiem sociālajās zinātnēs ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2017. gadā pēc Austrālijas latvieša, mecenāta Eigita Dāvja Timermaņa iniciatīvas, lai Latvijas Universitātes (LU) doktoranti un doktora grāda pretendenti varētu veikt konkurētspējas pētījumu sociālo zinātņu jomā.


Ilgvars Rukers studē LU Biznesa, vadības un ekonomikas faktultātes doktora studiju programmas "Ekonomika" 3. kursā. Ikdienā Ilgvars ir Radio SWH radošais direktors. Pamatā viņam ir jāspēj iekustināt sabiedrības uztvere, kodējot konkrētas ziņas ar tēlu un asociāciju palīdzību. Viņš vienmēr ir balansējis starp eksakto un kreatīvo. Ilgvars bijis abās ierakumu pusēs, un šobrīd secina, ka viens ar otru nekonfliktē, bet gan papildina. Radošums ir zināmā mērā paradoksāla konstrukcija, savukārt efektivitāte procesos un lietās bieži vien ir, tieši pateicoties unikalitātei. Līdz ar to nemitīgi sevī kopj vērību, jo viņam patīk pamanīt, izzināt un rezumēt.

Iepazīsti Ilgvaru!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Lielākais sasniegums, viennozīmīgi, ir uzņemtais akadēmiskais ceļš, kurš jau rezultējies doktorantūras trešajā kursā. Lielu lomu šajā izaugsmē es piedēvētu spējai iedziļināties un konstruktīvi formulēt jautājumu būtību.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Manu pētniecisko interešu pamatā ir mediju stratēģijas veidošana laikā, kad esošās mediju platformas nepārtraukti mainās, bet zīmola vērtības celšana joprojām ir viena no pamata interesēm un izaicinājumiem tirgū. Citiem vārdiem sakot, es pētu – kādu faktoru ietekmē un kādā virzienā notiek izmaiņas mediju patēriņa paradumos, kā arī vai, kādā mērā un cik efektīvi reklāmdevēji spēj pielāgoties izmaiņām savos mediju stratēģiju izstrādes lēmumos.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Pateicoties mecenāta Timermaņa stipendijai, būs iespēja veikt vienu vai vairākus reprezentatīvus pētījumus minētajā nozarē, kas kopējo pētniecības darbu ievērojami atvieglos. Respektīvi, šī ir fantastiska iespēja jau šobrīd fokusēties uz izvēlētās tēmas pētniecību, nevis nepieciešamo pētījumu veikšanas iespēju nebeidzamiem meklējumiem.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Mīlēt un mācīties.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Es ieteiktu pieteikties tāpēc, lai attīstītu sevī mērķtiecību un pārliecību. Pavirša pieteikšanās noteikti nedos rezultātu. Līdz ar to arī atteikums motivēs vēl precīzāk pamatot sava pētījuma nepieciešamību, un stiprinās argumentus pēc gada vai diviem. (Šis bija mans otrais pieteikums Timermaņa stipendijai).

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Arčibalds Džozefs Kronins. Citadele.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

The Pianist. (2002)

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

Ar sirdi paļauties uz prātu. Ar prātu klausīt sirdij.