Jānis Guobis

Zvērinātu advokātu biroja "Sorainen" stipendijas ieguvējs 2019./2020. akad. gadā

Stipendija radīta 2004. gadā, pateicoties zvērinātu advokātu biroja "Sorainen" ierosinājumam, tā ik gadu sniedzot ieguldījumu Latvijas Universitātes (LU) Juridiskās fakultātes (JF) studentu izaugsmē un rosinātu viņu interesi par pētniecisko darbu izvēlētajā studiju jomā, jo īpaši Latvijas Republikas tiesu sistēmas/procesa efektivizēšanā, par starptautisko civilprocesu (ar trešo valstu elementu), intelektuālā īpašuma tiesībām digitālā vidē un starptautiskajās privāttiesībās.


Jānis Guobis studē LU JF profesionālās maģistra studiju programmas "Tiesību zinātne" 2. kursā. Jānis ir uz attīstību vērsts jaunietis, kurš vēlas ietekmēt sabiedrības attīstību pozitīvā veidā. Viņš ir students, kurš nebaidās no riskiem – izaicina sevi katru dienu un tiecas uz to, lai katra diena ir aizvien labāka. Ikdienā Jānis ir students, darbinieks, projektu dalībnieks, bet, pats galvenais, ģimenes cilvēks. Aizraujas ar ceļošanu, sportu, laika pavadīšanu brīvā dabā sev tuvu un mīļu cilvēku sabiedrībā.

Iepazīsti Jāni!

  • Kas ir Tavs lielākais talants un nozīmīgākie sasniegumi līdz šim?

Man pašam ir grūti sevi vērtēt no malas. Vienmēr esmu bijis paškritisks un no sevis prasījis maksimumu pat brīžos, kad vairāk nespēju neko sniegt. Uzskatu, ka manas stiprās puses ir neatlaidība, vēlme attīstīties, darīt pēc iespējas vairāk – būt kustībā.

Jau vidusskolas laikā biju aktīvs jaunietis, kurš iesaistījās vairākās, kardināli citādākās aktivitātēs, lai pārbaudītu savas spējas, bet visvairāk pierādītu sev, ka es spēju visu, ko es apņemos izdarīt, ka jebkurš šķērslis, kas ir priekšā, ir pārvarams, ja to pa tiešām vēlas. Arī pēc studiju uzsākšanas Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē nekas nav mainījies. Ikdiena joprojām ir izaicinājumiem un pieredzes raiba, proti, sākot ar vienkāršu iniciatīvu atbalstīšanu, labdarības grupas kopīgu izveidošanu ar draugiem, universitātes pasākumu atbalstīšanu, beidzot ar dalību starptautiskos projektos dalībnieka, kā arī organizatora lomā, uzņēmumu aktuālu problēmu risināšanu vai ideju realizēšanu ar citiem studentiem no visas pasaules, kā arī Latvijas Republikas pārstāvēšanu dažādās starptautiskās organizācijās un konferencēs. Ikdienas raibumu apliecina tas, ka teksta sagatavošanas laikā atrodos lidmašīnā uz Ķīnas Tautas Republiku, lai ņemtu dalību starptautiskā konferencē.

  • Kādas ir Tavas pētnieciskās intereses?

Pēdējos trīs gadus, no 2016. gada, esmu uzsācis savas profesionālās darba gaitas Patentu valdē, kurā arī esmu radis savu interesi par intelektuālā īpašuma tiesībām, kā arī ieguvis iespēju darboties šajā jomā arī praktiski, strādājot Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomē, vairākās darba grupās gan par ārējo normatīvo aktu izstrādi, gan par tipveida līgumu sagatavi, gan par sabiedrības informēšanu un pārkāpumu novēršanu. Tāpat jau iepriekš esmu izstrādājis pētījumu – bakalaura darbu – saistībā ar intelektuālo īpašumu, proti, par tēmu “Preču zīmes atcelšanas un atzīšanas par spēkā neesošu procedūras ieviešana Rūpnieciskā īpašuma apelācijas padomē, pamatojoties uz Eiropas Parlamenta un Padomes direktīvu 2015/2436”, kā arī šobrīd izstrādāju maģistra darbu par tēmu “Tetovējumi kā autortiesību objekts”.

Iepriekš minētās tēmas ir salīdzinoši specifiskas, kurās nācās veikt padziļinātu tēmas izpēti, kas arī stipendijas ietvaros veicamajam pētījums ne ar ko neatšķirsies, jo šis pētījums ir tēmēts uz intelektuālo īpašumu, skarot mākslīgā intelekta ietekmi uz intelektuālā īpašuma objektiem un tiesībām.

  • Ko Tev nozīmē stipendijas iegūšana?

Zvērinātu advokātu stipendija manās acīs ir kā apliecinājums un uzticība manām spējām – atbalsts turpināt virzīties uz priekšu un nezaudēt enerģiju palikt kustībā.

  • Kāds ir Tavs dzīves virsmērķis?

Izaugsme, neapstāšanās pie sasniegtā, vēlme uzlabot situāciju sev apkārt. Jaunu virsotņu sasniegšana.

  • Kāpēc Tu ieteiktu citiem studentiem pieteikties stipendijai?

Mūsdienu pasaulē, lai kaut ko sasniegtu, ir visu laiku jākustas uz priekšu. Ir jāattīstās, jāmācās, jāriskē un jāuzdrīkstas – ir jādzīvo ar domu, ka “tu vari”, “tev sanāks”. Taču dažreiz ir nepieciešams ir grūdiens, jānonāk situācijā, kur kāds tev dod iespēju sevi pierādīt. Stipendija ir lieliska iespēja, kā realizēt lolotās idejas, kur darba augļus pēc tam ir iespējams ieguldīt sevis attīstīšanā, bet, pats galvenais, tā ir iespēja uzdrīkstēties.

  • Kādu grāmatu (-as) Tu ieteiktu izlasīt citiem stipendiātiem?

Ārpus ikdienas juridiskajai literatūrai noteikti ieteiktu izlasīt U. Pīlēna “(mans) uzņēmēja kods”.

Tāpat tuva sirdij noteikti ir J.D. Selindžera “Uz kraujas rudzu laikā”.

  • Kādu kinofilmu (-as) Tu ieteiktu noskatīties citiem stipendiātiem?

Tā kā ikdienā sekojam līdzi ārvalstu seriāliem vai kinofilmām, tad noteikti aicinājums stipendiātiem būtu ļauties pašmāju šedevru maratonam, izbaudot gan vecās klasikas, gan mūsdienu humoru.

  • Kāds ir Tavs dzīves sauklis?

“Ja neiedarbosies uz dzīvi, dzīve iedarbosies uz tevi”. /Robins Šarma/