Alfreda Raistera piemiņas stipendijas ieguvēji. Foto no LU fonda personīgā arhīva.

Īstā dabaszinātnieku garā satikās Latvijas Universitātes (LU) fonda administrētās Alfreda Raistera piemiņas stipendijas ieguvēji. Mājīgajās Kalnciema “Ezīša miglā” telpās pasākuma dalībnieki labi pavadīja laiku, neformālā gaisotnē piedaloties pašu rīkotā viktorīnā.

Mecenāts  Dr.ing. Alfreds Raisters (1921-2012) dzimis Rīgā, kur uzsācis studijas LU Mehānikas fakultātē (šobrīd – Rīgas Tehniskās universitātes sastāvā), taču tās pārtraucis, un bēgļu gaitas viņu aizveda uz ASV, kur pavadīja visu savu atlikušo mūžu. Savu profesionālo karjeru A. Raisters sāka 1955. gadā – pēc ASV pavalstniecības piešķiršanas viņš strādāja par inženieri kompānijā Boeing. Dzīves laikā sakrātos līdzekļus novēlēja piecām pasaules universitātēm, kas bijušas nozīmīgas viņa dzīvē un karjerā, tai Latvijas Universitātei un Rīgas Tehniskajai universitātei. Alfreda Raistera piemiņas stipendiju kopš 2016./2017. akadēmiskā gada ieguvis 31 LU eksakto zinātņu students. Stipendija paredzēta topošajiem nākotnes zinātniekiem, kuri jau zina, ko vēlas darīt, lai finansētu viņu pētījumus vai projektus.

Vakara gaitā “Ezītī miglā” satikās 11 bijušie un esošie Alfreda Raistera piemiņas stipendiāti. Pēc savstarpējas iepazīšanās un pieklājīgu frāžu apmaiņas, sacensību garu ieviesa rīkotāju organizētā viktorīna. Tā sastāvēja no vairākiem jautājumiem par bioloģiju, ķīmiju, ģeogrāfiju, fiziku, vēsturi, LU un LU fondu. Komandu erudīcijas spēlē absolūtie uzvarētāji bija biologu komanda Annas Kiršteinas un Elvisa Dvinska sastāvā. Pēc viktorīnas noslēgšanās un balvu izdalīšanas turpinājās stipendiātu neformāla pasēdēšana, vadot sarunas par zinātni, pētījumiem un dzīvi kopumā.

Atsauksmes par pasākumu bija ļoti pozitīvas. Stipendiātu entuziasms viktorīnas laikā un plašais sarunu spektrs liek domāt, ka pasākums bija izdevies. Pasākums bija ļoti vērtīga iespēja iepazīties ar jaunajiem pētniekiem no citām eksakto zinātņu jomām, tādējādi paplašinot redzesloku.

Pasākuma rīkotāji bija šī akadēmiskā gada stipendiāti Kristīne Soboļevska, Marija Samoviča, Viesturs Zandersons un Rimants Žogota. Iesākto satikšanās tradīciju, kas dod iespēju satikties domubiedriem, kā arī veidot jaunas pazīšanās stipendiātu lokā, turpinās arī citu stipendiju ieguvēji un mecenāti.

 

Dalīties

Saistītais saturs

Novada stipendija apvieno jauniešus, pašvaldību un LU fondu
23.07.2019.

Novada stipendija apvieno jauniešus, pašvaldību un LU fondu