Prof. Una Riekstiņa. © Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas un inovāciju departaments

“Zināšanas neviens nevar atņemt!” tā uzsver Latvijas Universitātes (LU) Medicīnas fakultātes profesore Una Riekstiņa, kura gadu no gada atbalsta Latvijas jaunos pētniekus, ziedojot LU fonda pārvaldītajām stipendijām.

Medicīnas zinātņu doktore Una Riekstiņa savu karjeru sekmīgi turpina zinātnes jomā, proti, LU Medicīnas fakultātē topošajiem farmaceitiem lasa lekcijas par bioloģiskajām zālēm, farmaceitisko šūnas bioloģiju, zāļu metabolismu, medicīnisko mikrobioloģiju un imunoloģiju. Ikdienā profesore veic pētījumus par pieaugušo cilmes šūnām, šūnu sazināšanos ar starpšūnu vezikulām un nanodaļiņu nogādāšanu uz audzēja šūnām. Kopš 2019. gada Una Riekstiņa ir  Latvijas Zinātņu akadēmijas korespondētājlocekle.

2010. gadā prof. Una Riekstiņa ieguvusi "L'Oreal" Latvijas stipendiju "Sievietēm zinātnē", līdz ar to augsti kvalificētā speciāliste zina, cik liela nozīme pētnieka dzīvē ir atbalstam. U. Riekstiņa dalās līdzšinējā pieredzē un pastāsta, kāpēc ir svarīgi atbalstīt jauno pētnieku centienus.

Ko jums ir devušas studijas Latvijas Universitātē?

Studijas LU Bioloģijas fakultātē man deva iespēju satikt cilvēkus, kas mani iedvesmoja un palīdzēja nonākt zinātnē. Zinātnes pasaulē nokļuvu kā 3. kursa studente toreizējā Molekulārās bioloģijas institūtā, kur mani uzņēma ļoti silti un deva iespēju apgūt visu, ko vien spēju paveikt, un izveidoja mani par zinātnieci.

Kādi ir bijuši jūsu zinātniskās karjeras nozīmīgākie pagrieziena punkti?

Doktorantūras studijas Karolinska institūtā, Stokholmā, Zviedrijā, ne tikai paplašināja manu zinātnisko pieredzi, bet arī deva iespēju iepazīt Zviedrijas zemi un demokrātisko kultūru.

Kāda ir jūsu motivācija ziedot Latvijas Universitātei, LU fondam?

Mana motivācija ziedot LU ir piedalīties tās jomas attīstīšanā, kas man ir svarīga. Šī joma ir izglītība un zinātne. Tā ir mana pilsoniskā aktivitāte, jo uzskatu, ka katrs sabiedrības loceklis var dot savu artavu tur, kur uzskata par vajadzīgu, – zinātnē, mākslā, kultūrā, sportā, citur un darīt to labāku. Es ziedoju LU fondam, jo vēlos atbalstīt gudru un spējīgu cilvēku izaugsmi, lai veidotu labāku nākotni Latvijai.

Kāpēc citiem būtu jāatbalsta LU projekti un talantīgākie studenti?

Caur šo ziedojumu es vēlos pavērt iespējas Latvijas jauniešiem iegūt zināšanas, aizbraukt studēt uz ārzemēm, ieraudzīt pasaules plašumu un daudzveidību, un atgriezties mājās ar pieredzi, ko nodot tālāk citiem. Es vēlos ļaut jauniešiem sajust, ka viņu domas un idejas ir svarīgas un realizējamas un ka man kā līdzcilvēkam ir svarīgi atbalstīt viņu centienus.

Kādu jūs nākotnē saredzat LU?

LU būs nozīmīga zināšanu kalve un krātuve gan pēc 10, gan 100 gadiem, gluži kā mūžīgā uguns, kas degs, kamēr vien būs studenti, darbinieki un zinātnieki, kas tur strādā.

Ko novēlat LU studentiem studiju darbā un nākotnes perspektīvā?

Novēlu interesantas studijas un izmantot iespēju darboties brīvprātīgajās aktivitātēs, lai caur tām labāk iepazītu savus profesorus un citus studentus, un kopā virzītu zinātnes attīstību LU.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

VIDEO. Profesors Ivars Lācis: kāpēc ziedot?
27.08.2020.

VIDEO. Profesors Ivars Lācis: kāpēc ziedot?

Sadarbībā ar LU fondu mecenāti investē Latvijas nākotnē
28.05.2020.

Sadarbībā ar LU fondu mecenāti investē Latvijas nākotnē

LU pētnieki palīdzēs veiksmīgāk pārstrādāt dabas materiālu atkritumus
04.03.2019.

LU pētnieki palīdzēs veiksmīgāk pārstrādāt dabas materiālu atkritumus

Ziedojums LU – pateicībā par sasniegto
22.02.2019.

Ziedojums LU – pateicībā par sasniegto