Piedaloties Valsts Kultūrkapitāla fonda 2021. gada otrajā projektu konkursā, Latvijas Universitātes (LU) Muzejs ir saņēmis finansējumu zvaigžņu globusa restaurācijai, ziedojumu administrē LU fonds.

Latvijas Universitātes (LU) Muzejā glabājas viens no lielākajiem (vai pat vislielākajiem) zvaigžņu globusiem Latvijas teritorijā. Savu darba mūžu tas uzsāka pagājušā gadsimta 20. gados kā mācību līdzeklis astronomijas studentu apmācībai un kalpoja šim mērķim līdz pat pagājušā gadsimta 80. gadiem. Turpmākos 40 gadus globuss priecēja LU Muzeja apmeklētājus un citus interesentus - sākotnēji LU Astronomijas institūta telpās, tad Astronomiskajā bibliotēkā, bet pēdējos 20 gadus visus LU Muzeja Frīdriha Candera un Latvijas astronomijas kolekcijas apmeklētājus un viesus.

Gadu gaitā globuss nopietni cietis, tāpēc 2020. gada sākumā tika nolemts, ka ir pēdējais brīdis globusa restaurācijai. LU fonds izsludināja ziedojumu vākšanu, kas vēl aizvien ir aktuāla. Ziedo šeit!

Pateicoties ziedotāju atsaucībai, globusa restaurācijas darbs sākās 2021. gada pavasarī, kad polihromā koka restauratore Sarmīte Balode pārveda globusu uz savu darbnīcu Mālpilī un uzsāka tā izpēti. Restauratore konstatēja, ka globuss ir izgatavots no koka - visdrīzāk bērza - gredzeniem, kas salīmēti un tad novirpoti lodes formā. Pēc tam lodes virsma gruntēta un pārklāta ar biezu krāsas slāni, uz kura zīmētas zvaigznes, vilktas zvaigznājus savienojošās līnijas un Piena ceļa galaktika. Izpētes laikā tika konstatēts, ka globusa koka daļa saglabājusies labi, bet cietis krāsas slānis, kas kokam žūstot ar laiku saplaisājis un tagad lielos apgabalos sabirzis. Globuss ne reizi nav profesionāli tīrīts un tā lakotajā virsmā ieēdušies 100 gadus krājušies netīrumi. Restauratore S. Balode izstrādāja un izmēģināja vairākas metodes globusa atjaunošanai, kas apliecina, ka restaurācijas process būs ilgstošs un finansiāli dārgs.

Pateicoties Valsts Kultūrkapitāla fonda finanšu piešķīrumam, restauratore S. Balode varēs uzsākt pilnvērtīgu zvaigžņu globusa restaurācijas darbu. Restaurācijas laikā ir ieplānotas arī mācību nodarbības Rīgas Celtniecības koledžas Restaurācijas nodaļas studentiem, kuriem būs iespēja sekot šim procesam un pat piedalīties tajā.

Vairāk par zvaigžņu globusu un tā restaurācijas gaitu var uzzināt zvaigžņu globusa restaurācijas dienasgrāmatā un video, kur restauratore Sarmīte Balode stāsta par globusa izpētes procesu.

Dalīties

Saistītais saturs

Uzsākta projekta “Zvaigžņu globusa restaurācija” realizācija
14.04.2021.

Uzsākta projekta “Zvaigžņu globusa restaurācija” realizācija