Visu laiku lielākais Latvijas Universitātes (LU) mecenāts ir Kristaps Morbergs. Dižmecenāta K. Morberga (1844 - 1928) dzimtā puse ir Zemgale, lauku mājas „Lielstrikaiši” Bukaišu pagasta Tērvetes novadā. Mecenāta stipendija ir sniegusi atbalstu vairākiem simtiem studentu, tas ir ļoti vērtīgi, jo studenti var sasniegt daudz vairāk, nekā tas būtu bijis iespējams bez šī finansiālā atbalsta. Arī bijušie LU fonda stipendiāti – Sanita Baranova un Guntis Tabors – ir pateicīgi K. Morberga stipendijas atbalstam studiju gados.

Sanitas stāsts:

"Esmu LU asociētā profesore un vadošā pētniece augstskolas pedagoģijā. Jau studiju gados sāku darba gaitas LU. Lai gan studēju pedagoģiju, arvien labāk apzinājos, ka vēlos mācīt pieaugušos, ka vēlos palikt universitātē arī pēc studiju beigām. Sākumā iesaistījos pētījuma veikšanā darba izstādē "Skola". Pēc bakalaura studijām uzsāku darbu tolaik LU Studentu servisā, kā arī turpināju studijas maģistrantūrā, tad darba gaitas turpinājās Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātē kā studiju metodiķei. Iestājos doktorantūrā un pamazām iesaistījos studiju kursu docēšanā."

K. Morberga stipendijas saņemšana bakalaura studiju laikā Sanitai deva pārliecību, ka izvēlētais studiju ceļš ir pareizs. "Stipendija noteikti veicināja manu piederības izjūtu Latvijas Universitātei. Tas bija gods, lepnums, iedvesma un prieks vienlaicīgi. Emocionāli ļoti saviļņojošs mirklis bija stipendijas apliecinājuma pasniešana LU Lielajā aulā, - laikam to tieši vai netieši atceros, arī sajūtu, esot dažādos LU svinīgajos pasākumos. Lai gan studēju budžeta grupā, stipendija deva iespēju pilnvērtīgi veltīt laiku studijām un kā studentu pārstāvei iesaistīties dažādās darba grupās studiju kvalitātes veicināšanai, koncentrēties uz pētījumu par studentu līdzdalību studiju procesā," ar atmiņām dalās Sanita Baranova.

Gunta stāsts:

"Esmu bioloģijas zinātņu doktors, LU Bioloģijas fakultātes docents un pētnieks, kuru aizrauj ceļošana pa Latviju un jaunu vietu izzināšana. Kristapa Morberga stipendiju saņēmu 2001./2002. akad. gadā, studējot LU Bioloģijas fakultātes doktorantūrā."

Tolaik piešķirtā stipendija viņam bija noderīga, veicot lauka ekspedīcijas. “Tā kā es esmu zaļais biologs, kuram ir jāveic arī lauka ekspedīcijas, kuru laikā nepieciešams apsekot biotopus un ievākt paraugus (augsni, sūnas), kurus pēc tam laboratorijā analizēt, tad man bija nepieciešama automašīna. Tad nu toreiz es sakrāju naudu, pieliekot klāt Morberga stipendiju, un nopirku lietotu auto (VW Golf), ar kuru tad varēju ātri un ērti izbraukāt dažādus biotopus un ievākt nepieciešamos sūnu un augsnes paraugus. Tas palīdzēja laikus uzrakstīt doktora disertāciju, aizstāvēt to un iegūt doktora grādu,” atminoties stipendijas saņemšanas laiku, stāsta Guntis Tabors. 

Paralēli darbam LU Bioloģijas fakultātē viņš vada lekcijas par ekoloģiju pirmsskolas un jaunāko klašu skolotājiem. Salīdzinoši nesen - 2020. gada janvārī paša spēkiem noorganizējis arī Baltijā pirmo starptautisko konferenci “33rd Task Force Meeting of the UNECE ICP Vegetation”.


Latvijas Universitātes fonds jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Morbergiešu stāsti: Jevgēniijs Vihrovs un Līga Stokmane - Blaua
04.01.2024.

Morbergiešu stāsti: Jevgēniijs Vihrovs un Līga Stokmane - Blaua

Morbergiešu stāsti: Danute Ražuka - Ebela un Ilze Elbere
14.07.2023.

Morbergiešu stāsti: Danute Ražuka - Ebela un Ilze Elbere

Morbergiešu stāsti: Artis Ozoliņš un Aleksandrs Potaičuks
25.05.2023.

Morbergiešu stāsti: Artis Ozoliņš un Aleksandrs Potaičuks

Morbergiešu stāsti: Gustavs Strenga un Juris Baldunčiks
17.04.2023.

Morbergiešu stāsti: Gustavs Strenga un Juris Baldunčiks

Stipendiāti tiekas ar mecenātu Pīteru Aloizu Ragaušu
13.03.2023.

Stipendiāti tiekas ar mecenātu Pīteru Aloizu Ragaušu

LU fonda mecenātu līmeņi
24.02.2023.

LU fonda mecenātu līmeņi