Visu laiku lielākais Latvijas Universitātes (LU) mecenāts ir Kristaps Morbergs. Dižmecenāta K. Morberga (1844 - 1928) dzimtā puse ir Zemgale, lauku mājas „Lielstrikaiši” Bukaišu pagasta Tērvetes novadā. Mecenāta stipendija ir sniegusi atbalstu vairākiem simtiem studentu, tas ir ļoti vērtīgi, jo studenti var sasniegt daudz vairāk, nekā tas būtu bijis iespējams bez šī finansiālā atbalsta. Arī bijušie LU fonda stipendiāti – Gustavs Strenga un Juris Baldunčiks – ir pateicīgi K. Morberga stipendijas atbalstam studiju gados.

Lasi 2. “Morbergiešu” stāstu daļu.

Gustava stāsts:

“Mani motivē intelektuāls nemiers un vēlme zināt, saprast vairāk. Vēlos dzīvi nodzīvot interesanti, ” tā savu motivāciju darboties raksturo vēsturnieks Gustavs Strenga, kurš lielu daļu dzīves pavadījis īstenojot dažādus vēstures pētniecības projektus Tallinas Universitātē, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā, kā arī Greifsvaldes Universitātē, Vācijā. Viņa akadēmisko interešu lokā ir viduslaiku Livonijas vēsture, atmiņas un piemiņas pētniecība, dāvināšana kā vēsturisks fenomens, kā arī grāmatniecības vēsture.

Kristapa Morberga stipendiju Gustavs Strenga saņēma bakalaura studiju laikā, kad mācījās Latvijas Universitātes Vēstures un filozofijas fakultātē. Tolaik stipendijas saņemšanu viņš uztvēra kā zināmu novērtējumu - tas ne vien palīdzēja segt dažādus ikdienas izdevumus, bet arī motivēja viņu turpināt studiju un pētniecības gaitas Centrāleiropas Universitātē Budapeštā un Karalienes Mērijas Londonas Universitātē, kur viņš ir ieguvis doktora grādu. Pētnieks atklāj, ka ierāmētais Morberga stipendijas diploms ar tā laika LU rektora Ivara Lāča parakstu joprojām glabājas viņa vecāku mājā.

Jura stāsts:

Juris Baldunčiks pauž, kas stipendija, protams, palīdzēja materiāli un ļāva vairāk laika pievērst studijām, taču kā nemateriālo mantojumu Juris uzskata jauniegūtos draugus un paziņas, kas arī nāk no šīs komūnas. Juris Baldunčiks stāsta: “Stipendijas intervija palīdzēja saprast, ka esmu izvēlējies īsto dzīves ceļu, un tā man deva nelielu ieskatu turpmākajām nervozām un satraucošām sarunām profesionalājā sfērā”. Nozīmīgākie priekšmeti, pēc stipendāta domām, Latvijas Universitātē bija relatīvi jaunākie priekšmeti, saistīti ar ilgtspējīgu attīstību. Pašlaik Juris strādā viedierīču sektorā, tadēļ ilgtspējīga un zaļa domāšana ir kļuvusi par ļoti nozīmīgu aspektu telekomunikāciju un elektrisko iekārtu tirgū. Juris novēl fondam turpināt stiprināt saites ar stipendātiem visās paaudzēs.


Latvijas Universitātes fonds jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Morbergiešu stāsti: Jevgēniijs Vihrovs un Līga Stokmane - Blaua
04.01.2024.

Morbergiešu stāsti: Jevgēniijs Vihrovs un Līga Stokmane - Blaua

Sakopta LU fonda dižmecenāta Kristapa Morberga atdusas vieta
04.09.2023.

Sakopta LU fonda dižmecenāta Kristapa Morberga atdusas vieta

Morbergiešu stāsti: Danute Ražuka - Ebela un Ilze Elbere
14.07.2023.

Morbergiešu stāsti: Danute Ražuka - Ebela un Ilze Elbere

Morbergiešu stāsti: Artis Ozoliņš un Aleksandrs Potaičuks
25.05.2023.

Morbergiešu stāsti: Artis Ozoliņš un Aleksandrs Potaičuks

Rudenī fiziķiem būs iespējams pieteikties jaunai stipendijai
11.05.2023.

Rudenī fiziķiem būs iespējams pieteikties jaunai stipendijai

Morbergiešu stāsti: Sanita Baranova un Guntis Tabors
20.03.2023.

Morbergiešu stāsti: Sanita Baranova un Guntis Tabors