30. augustā Rīgas Lielajos Meža kapos tika sakopta Latvijas Universitātes (LU) dižmecenāta Kristapa Morberga un viņa sievas Augustes Luīzes Morbergas atdusas vieta. Tika sakopta arī bijušā rektora  Jāņa Ruberta atdusas vieta. Labiekārtošanas darbus veica LU Botāniskais dārzs (BD). 

Aizejot mūžībā, Morbergs atstāja novēlējumu, kas paredzēja nodot LU pārvaldījumā astoņus nekustamos īpašumus. 1928.gadā paustā testamentārā griba ir ļāvusi izciliem, sabiedriski aktīviem vai studentiem ar nepietiekamu materiālo nodrošinājumu saņemt stipendijas. Šo gadu laikā Morberga stipendijas ieguvuši vairāki simti studentu.

LU BD ainavu arhitekte par paveiktajiem darbiem saka: “LU fonds vērsās pie LU Botāniskā dārza direktora ar lūgumu iesaistīties mecenāta Kristapa Morberga kapa vietas stādījumu sakārtošanā Lielajos Meža kapos. BD sagatavoja stādījumu rekonstrukcijas priekšlikumu, saskaņoja darbus Nacionālā kultūras mantojuma pārvaldē, Rīgas Mežos un Rīgas pieminekļu aģentūrā, un 30. Augustā varējām realizēt iecerēto. 

Mecenāta atdusas vietas sakārtošanā dāvājām dārgāko, kas mums ir: savu laiku, prasmes, spēku un mūsu dārzā izaudzētus Baltijas efejas stādus. Lai augiem pietiktu barības vielas, jaunās stādījumu zonas piepildījām ar bagātīgu, Botāniskajā dārzā gatavotu kompostu.

Ierīkošanas darbos piedalījās LU BD darbinieku komanda trīs cilvēku sastāvā, bet sagatavošanās darbos neatsverami palīgi bija vēl vairāki BD darbinieki, kuri ikdienā veic rūpīgu darbu pie komposta pārstrādes un stādu audzēšanas. 

Darbu realizēšanai nebija nepieciešams papildus finansējums, jo stādus un kompostu varējām sarūpēt no Botāniskajā dārzā esošajiem resursiem, savukārt, LU fonds apmaksāja caurlaidi iebraukšanai Lielo kapu teritorijā".

Paldies par atbalstu un ieguldīto darbu! 


Latvijas Universitātes fonds jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Morbergiešu stāsti: Danute Ražuka - Ebela un Ilze Elbere
14.07.2023.

Morbergiešu stāsti: Danute Ražuka - Ebela un Ilze Elbere

Morbergiešu stāsti: Artis Ozoliņš un Aleksandrs Potaičuks
25.05.2023.

Morbergiešu stāsti: Artis Ozoliņš un Aleksandrs Potaičuks

Morbergiešu stāsti: Gustavs Strenga un Juris Baldunčiks
17.04.2023.

Morbergiešu stāsti: Gustavs Strenga un Juris Baldunčiks