Pateicoties mecenāta JTI atbalstam, ko administrē LU fonds, LU Senioru klubam ir iespēja doties ekskursijās pa Latviju. Pirms Covid-19 pandēmijas ekskursijas notika arī Lietuvas un Igaunijas robežās. Pat pagājušā gada rudenī, kad saslimstība Latvijā mazinājās, LU Senioru klubs paguva doties trijās vienas dienas ekskursijās. 

Šovasar LU Senioru kluba pirmais ceļojums notika pa Kurzemes baznīcām, ne tikai pievēršot uzmanību to arhitektūrai un vēsturei, bet īpaši pievēršoties nelielo baznīciņu interjeram un ērģelēm, jo katrā no tām ir kas savdabīgs un unikāls. Baznīca nav bezpersonisks nams, parasta celtne, tā ir vieta, kur Dievs mājo, kur Viņš ar cilvēku grib satikties un kur katram gribas kļūt labākam. Un, protams, visskaistāk ir, ja vēl baznīcā skan brīnišķīga mūzika! 

LU Senioru kluba apskatītie objekti: 

Slokas baznīca – Jūrmalas pilsētas vecākais dievnams (19. gs.), baznīcā uzstādītas ērģeles ar 18. gs. gleznojumiem uz ērģeļu luktām. Tas ir vienīgais  skanošais instruments Baltijā, kam trešais manuālis darbojas kā tālskanis. 

Majestātiski kalna galā slejas Sātu luterāņu baznīca, kas celta 1776.–1778. g. par hercoga Pētera Bīrona līdzekļiem. 

Jaunpils baznīcā atrodas visgreznākais senās Kurzemes luteriskās baznīcas manierisma stilā veidotais altāris. 

Liepājas Lutera baznīcas, lielākās dievnama būves Latvijas brīvvalsts laikā, monumentālā ārpuse neparasti veiksmīgi kontrastē ar iekšējās telpas gaišumu un vieglumu.  

Nīcas baznīca celta 1851. gadā. Dievnams tika sagrauts Otrā pasaules kara laikā un pēcāk atjaunots. Līdz Latvijas neatkarības atgūšanai to izmantoja par skolas sporta zāli. Pēc draudzes darbības atsākšanas 1989. gadā sākās arī baznīcas atdzimšana. 

Tradīciju namā “Zvanītāji” iepazināmies ar Rucavas tautastērpiem, cimdiem, zeķēm,  klausījāmies stāstījumu par novada vēsturi un iedzīvotāju raksturu, dzirdējām turienes tautasdziesmas un savdabīgu leksiku. Nobaudījām tradicionālos Kurzemes ēdienus, tai skaitā Rucavas balto sviestu (39–41%), kas ierakstīts Eiropas aizsargāto produktu sarakstā. 

Priekules luterāņu baznīcā (ap 1680) vienlaicīgi var saiet tikai ap 100 cilvēku. Otrā pasaules kara laikā līdz ar lielāko pilsētas daļu arī baznīca tika pilnībā nopostīta. 1997. gadā sākās baznīcas atjaunošana. Rīgas Amatniecības vidusskolas audzēkņi veica altāra un kanceles atjaunošanu. 

Vēl mazākā Bātas - Vaiņodes luterāņu baznīca iekārtota 1958. gadā nopirktā dzīvojamā mājā, to paplašinot ar piebūvi. 1994. gadā uzcelts zvanu tornis. 2006. gada ēkā kā Rīgas Amatniecības vidusskolas audzēkņu diplomdarbs ievietots jauns neogotikas stila altāris, soli u.c. interjera priekšmeti. 

Pēdējā pietura bija Saldū. Pirms 127 gadiem Jaņa Rozentāla populārajā gleznā „Pēc dievkalpojuma" iemūžinātie septiņi tēli pie Saldus Sv.Jāņa baznīcas tagad pārtapuši tēlnieka Sanda Aispura radītās bronzas skulptūrās un nostājušies mums blakus kā reālas vēsturiskas personas.  

Katrā no apmeklētajām baznīcām ērģeļmūzikas koncertus sniedza izcilā Latvijas ērģelniece Ilona Birģele un soprāns Ilze Grēvele-Skaraine. Šoreiz skanēja latviešu komponistu mūzika – Paula Dambja, Pētera Vaska, Riharda Dubras, Agnetas Volkovas un Renātes Stivriņas skaņdarbi. “Jāatzīmē, ka abas lieliskās mākslinieces mums bija iespēja iepazīt jau iepriekšējos gados ekskursiju "Skanošā Zemgale" un "Skanošā Vidzeme" laikā. Neaizmirstami ir ne tikai ekskursijā  gūtie intelektuālie un emocionālie iespaidi,  estētiskais baudījums, bet arī iespēja satikt ilgi neredzētos Senioru kluba kolēģus,” stāsta LU Senioru kluba biedre Mudīte Smiltena.   

___________________

Par LU fondu  

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.   

Par LU Senioru klubu

Tajā ir 300 biedru, kas pēc kādā no LU struktūrvienībā nostrādātiem vismaz 20 gadiem - ne obligāti akadēmiskos amatos, bet, iespējams, pildot mācību un zinātnes vai saimnieciskā palīgpersonāla pienākumus - tagad atrodas pelnītā atpūtā. 

Dalīties

Saistītais saturs

LU Seniori atbalsta LU fonda projektus
21.03.2022.

LU Seniori atbalsta LU fonda projektus

LU Seniori dodas uz teātra izrādēm
18.02.2022.

LU Seniori dodas uz teātra izrādēm

Ziemas gaismas dārzs iepriecina LU seniorus
20.01.2021.

Ziemas gaismas dārzs iepriecina LU seniorus

LU Senioru klubs – vērtīgs pienesums visām paaudzēm
17.02.2020.

LU Senioru klubs – vērtīgs pienesums visām paaudzēm

LU Senioru klubs un "JTI" atzīmēja sadarbības 5 gadu jubileju
27.03.2015.

LU Senioru klubs un "JTI" atzīmēja sadarbības 5 gadu jubileju