Latvijas Universitātes (LU) Farmācijas programmas pētnieku  Janas Namnieces, Kaspara Jēkabsona un profesores Rutas Mucenieces  projektā “Jauna uz hepatocītu šūnu līnijām balstīta in vitro tehnoloģija dažādu vielu aknu šūnu aizsardzības spēju novērtēšanai”, kura izstrādi atbalsta mecenāts “Mikrotīkls”,  ir iegūti jauni rezultāti par hronisku slimību ārstēšanai plaši lietotu zāļu ietekmi uz aknu šūnām taukainas aknas in vitro modelī.

Pēdējos gadu desmitos ne‑alkohola taukainu aknu slimība (NATAS) ir kļuvusi par biežāko hronisku aknu bojājuma iemeslu rietumvalstīs gan pieaugušajiem, gan bērniem. Pieaugušo populācijā ar NATAS slimo apmēram 20-30% no Rietumu sabiedrības, bet citur pasaulē vēl vairāk. Gan bērniem, gan pieaugušajiem kā galvenie NATAS riska faktori tiek minēti aptaukošanās, īpaši viscerālā adipozitāte, insulīna rezistence, otrā tipa cukura diabēts un citas metabolajam sindromam raksturīgas iezīmes. NATAS iemesli joprojām ir grūti izprotami, tāpēc ir vajadzīgi aknu šūnu in vitro modeļi, lai varētu modelēt dažādas situācijas. Ir zināms, ka sākotnēji ar taukiem pārpildīti hepatocīti funkcionē normāli, bet tad, kad paaugstinātais citohroma enzīma 2E1 līmenis, noārdot taukskābes,  rada brīvos skābekļa radikāļus, rodas oksidatīvais stress. Šūnā noris lipīdu peroksidācija un uzkrājas peroksīdi, kuri tālāk aktivē nukleārā faktora kappa B (NF-κB) nokļūšanu kodolā, kur tas inducē citokīnu sekrēciju. Iekaisuma šūnas infiltrē aknu daivas, kā rezultātā sākas aknu iekaisums. Ar taukiem pārblīvēti hepatocīti viegli pakļaujas baktēriju endotoksīna vai citu agresīvu faktoru (piemēram, tumora nekrozes faktora TNFα) bojājošai ietekmei.

NATAS ārstēšanai specifisku zāļu joprojām nav. Bez tam hronisku slimību (diabēta, hipertonija, artrīts u.c.) pacientiem iespējama NATAS un slimību pārklāšanās un neizbēgami jālieto pret sāpju, pret  iekaisuma, pret diabēta un cita darbības mehānisma zāles. Zāļu un slimību mijiedarbības pētījumi paredz personializētu pieeju ārstēšanai un vēl ir maz pētīti.

Oksidatīvo stresu novērš vai samazina antioksidanti. Zināms, ka ar polifenoliem un vitamīniem bagātas dabas vielas darbojas kā antioksidanti. Pirmā mūsu eksperimentu sērija bija veltīta melleņu ģints ogu izspiedu ekstraktu spējai samazināt lipīdu uzkrāšanos aknu šūnu līnijā HepG2 un pasargāt šūnas no oksidatīvā stresa. Par šiem rezultātiem ziņojām Starptautiskajā konferencē Drug Discovery 2022.gadā. Bet 2023. gadā 81. LU Starptautiskajā konferencē bija divi ziņojumi. Viens par taukskābju efektiem uz virkni aknu enzīmu līmeņiem un otrs par nesteroīdo pretiekaisuma zāļu efektiem uz interleikīnu (IL) 6 un 8 sekrēciju. Bet šī gada 18-19. septembrī piedalījāmies starptautiskajā konferencē BioDrug 2023 un ziņojām jau par plašāku taukainas aknas iekaisuma pētījumu, kurā pētījām NF-κB bioķīmiskā ceļa citokīnu TNFα, IL-6, IL-8 un C reaktīvā proteīna sekrēcijas izmaiņas pēc dažādu vielu – silimarīna, metformīna, diklofenaka, celekoksiba un statīnu pievienošanas aknu šūnu barotnei. Tika atrasts, ka pret diabēta zāles, statīni, silimarīns un īstermiņā arī nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi samazina aknu iekaisumu NATAS in vitro modelī.

Mecenāta finansiālais atbalsts ne tikai pētniekiem ir devis iespēju pētīt un iedziļināties taukainajā aknā notiekošajos fundamentālajos procesos, bet ļāvis iesaistīt pētījumos farmācijas un ārstniecības studiju programmu studentus. Studenti ir līdzautori ziņojumos, kā arī ir izstrādājuši un aizstāvējuši bakalaura un maģistra darbus. Interese ir liela un studenti piesakās maģistra darbu izstrādei arī šogad.

"Neskatoties uz to, ka mums vēl nav lielajās datu bāzēs SCOPUS un web of science citētu rakstu, iepriecinoši, ka mūsu pētījumus no ziņojumiem konferencēs, konferenču tēžu publicēšanas žurnālā Medicina (Kaunas), mūsu dalīšanās ar pieredzi tīklos Research gate un LinkedIn ir pamanījuši citi pētnieki. Piemēram, mūs uzrunāja un vizītē Rīgā ieradās Internās medicīnas asociētais profesors Francesco Bellanti no Fodžas  (Foggia) Universitātes Medicīnas un ķirurģijas zinātņu katedras, Itālijā. Viņa vadītā pētnieku grupa ir aktīvi iesaistīta translācijas medicīnas projektos un tieši aknu metabolisma un novecošanās pētījumos. Iespējams, ka mēs nākotnē varētu sadarboties translācijas medicīnā, kas atbalsta fundamentālo bāzes zinātņu pētījumu atziņu izmantošanu pacientu ārstēšanā," stāsta Jana Namniece.


Latvijas Universitātes fonds jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Ilze Blāķe: “Orgāni uz čipa”
05.02.2024.

Ilze Blāķe: “Orgāni uz čipa”

Latvijas Universitātē izstrādā jaunu metodi deguna gļotādas slimību diagnostikai
23.11.2023.

Latvijas Universitātē izstrādā jaunu metodi deguna gļotādas slimību diagnostikai

Piesakies “Mikrotīkls” stipendijai!
02.10.2023.

Piesakies “Mikrotīkls” stipendijai!

Jana Namniece: aknu slimība skar aptuveni 25% iedzīvotāju
24.08.2022.

Jana Namniece: aknu slimība skar aptuveni 25% iedzīvotāju