Foto no laboratorijas darba "Nazālās endoskopijas krāsu analīze", izmantojot firmas "Karl Storz" endoskopijas iekārtu.

Latvijas Universitātes (LU) Atomfizikas un spektroskopijas institūtā (ASI) pētnieku grupa sadarbībā ar LOR speciālistiem izpētījuši, kā endoskopisko attēlu krāsu analīzi izmantot deguna gļotādas slimību objektīvai diagnostikai. Projekts tiek realizēts par MikroTik ziedojuma līdzekļiem, finansējumu administrē LU fonds.

Klīniskajā praksē bieži sastopamas deguna gļotādas slimības, vidēji katrs trešais LOR slimnieks sūdzas par deguna gļotādas problēmām. Gļotādas patoloģijas maina audu struktūru un sastāvu, dažādu šūnu klātbūtne, bioķīmiskā sastāva izmaiņas un asinsvadu paplašināšanās vai sašaurināšanās noved pie tā krāsas izmaiņām, kas palīdz noteikt diagnozi.

“Tomēr pieredze un krāsu redze dažādiem ārstiem atšķiras, tāpēc objektīva endoskopisko attēlu krāsu analīze var būt ļoti noderīga precīzākai slimību diagnostikai,” uzsver ASI Biofotonikas laboratorijas vadītājs LU profesors Jānis Spīgulis.

Finiša taisnē iegājis pētījums, kurā ASI sadarbībā ar LOR speciālistiem pētīja klīnikā iegūtu gļotādas attēlu krāsu parametru korelācijas ar sertificētu otorinolaringologu diagnozēm. Sadarbībā ar LOR speciālistiem tika pētītas četras pacientu grupas: pacienti bez gļotādas anomālijām, pacienti ar hroniski hiperplastisku gļotādu, pacienti ar iekaisušu gļotādu, pacienti ar alerģisku gļotādu. Pētījumā izmantota firmas Karl Storz endoskopijas iekārta, kas iegādāta par projekta līdzekļiem. Kopumā apsekoti 66 brīvprātīgie, uzkrājot vairāk nekā 200 endoskopisko attēlu un videofailu.

“Ideja, ka punktus krāsu skalās nosakām gan veseliem cilvēkiem, gan tādiem, kuriem ir patoloģijas ar domu, ka pēc krāsu parametriem vēlāk varēsim identificēt vienu, otru vai trešo patoloģiju. Izdarām mērījumus, nosakām krāsu un pēc krāsas nosakām, kas par vainu,” skaidro profesors.

Pētījumā izstrādāti oriģināli algoritmi un programatūra endoskopisko attēlu parametrizācijai RGB un L*a*b krāsu skalās, uzkrāta bagātīga endoskopisko videofailu datu bāze un iegūtie rezultāti tiek apkopoti Scopus līmeņa publikācijā.

Projekta rezultāti perspektīvā noderēs gan ārstiem, gan pacientiem un pētījumi šajā jomā vēl turpināsies.


Latvijas Universitātes fonds jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Ilze Blāķe: “Orgāni uz čipa”
05.02.2024.

Ilze Blāķe: “Orgāni uz čipa”

Noskaidroti uzvarētāji konkursam dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomās
28.11.2023.

Noskaidroti uzvarētāji konkursam dabas, tehnoloģiju un medicīnas zinātņu jomās

Pabeigta Latvijas lielākā Zvaigžņu globusa restaurācija
01.11.2023.

Pabeigta Latvijas lielākā Zvaigžņu globusa restaurācija

Jana Namniece: pētījumā ir iegūti jauni rezultāti
22.09.2023.

Jana Namniece: pētījumā ir iegūti jauni rezultāti

Atklāts Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas Studentu klīnikas Ziedojumu stūrītis
12.09.2023.

Atklāts Optometrijas un redzes zinātnes nodaļas Studentu klīnikas Ziedojumu stūrītis