22. un 23. septembrī Varšavā norisinājās “Generation Freedom” konference, kurā piedalījās jaunieši no Trīs jūru iniciatīvas dalībvalstīm (Igaunijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Čehijas, Slovākijas, Austrijas, Ungārijas, Slovēnijas, Horvātijas, Rumānijas, Bulgārijas un Grieķijas). Ne visas valstis tika pārstāvētas, tomēr organizatoriem izdevās atlasīt piecdesmit jauniešus, sarīkojot eseju konkursu par tematu “Inovatīvas idejas brīvības labā”. Latviju šajā konferencē pārstāvēja Latvijas Universitātes fonda M.M.V. Petkevičs piemiņas stipendijas pārstāvis Roberts Ozols. Stipendiāts tai pieteicās ar savu eseju, un šī eseja tika atlasīta kā viena no piecdesmit labākajām.

Konference notika Varšavas Politehniskās universitātes telpās, un apmeklētājiem bija iespēja noklausīties deviņas TED formāta lekcijas, bet programmas nagla bija intervija ar vienu no tehnoloģiju uzņēmuma Apple dibinātājiem Stīvu Vozņaku, kuras laikā apmeklētājiem tika dota iespēja iepazīt Apple vēsturi no tās pirmsākumiem, kad personīgais dators bija pilnīgi jauns jēdziens, līdz pat mūsdienām, kur šis uzņēmums ir viens no pelnošākajiem pasaulē. Līdzās šai intervijai apmeklētājiem bija iespēja arī noklausīties citas lekcijas par pašreiz aktuālām tēmām, piemēram, doktora Kolina Lūisa lekciju par mākslīgo intelektu un šī reģiona valstu devumu tā attīstībā, doktora Jurija Feļštinska (grāmatas “FDD spridzina Krieviju” autors) lekciju par tehnoloģiju attīstību Krievijā un to izmantošanu hibrīdkara apstākļos, profesores Annas Marijas Veržbickas ideju par cīņu ar bezpajumtniecību, būvējot iepriekš sagatavotas koka mājas ar betona bumbu patvertni katrā dzīvoklī, un doktora Kacpera Gradoņa lekciju par kiberdrošību, nākotnes draudiem tehnoloģiju jomā un kā tos novērst. Konferences laikā notika arī konkursa uzvarētāja apbalvošana, un galveno balvu – četrus tūkstošus eiro – ieguva Slovākijas pārstāvis Matūšs Sadloņs par priekšlikumu par ikgadēju biļešu loteriju, kas dotu 100 000 uzņēmīgiem jauniešiem no šīs iniciatīvas dalībvalstīm vismaz mēnesi ceļot pa šīm valstīm pilnīgi par brīvu, kas palīdzētu atrast domubiedrus un uzklausīt citu ieteikumus, kas palīdzētu pilnveidot un īstenot tās idejas, kuras jaunietim jau ir.

Otrajā dienā dalībniekiem tika dota iespēja iepazīstināt citus dalībniekus ar savām idejām, kā arī sadarboties savā starpā, lai šīs idejas tiktu pilnveidotas un tiktu rastas jaunas pieejas, kā padarīt šo ideju nevainojamu un gala iznākumu – sabiedrībai noderīgu. Lai gan prezentētas tika tikai piecas labākās idejas, tomēr visiem tika dota iespēja būt noderīgiem šo piecu ideju gala versiju tapšanā, kuras beigās tika arī prezentētas, un iespēja izteikties tika dota visiem.

"Liels paldies pārējiem dalībniekiem par sastādīto kompāniju un “State of Poland” fondam par pretimnākšanu un sadarbību, panākot, lai gūtā pieredze šajā konferencē dotu iedvesmu turpināt iesākto un, iespējams, piedalīties vēlreiz. Cerams, ka jaunieši no Latvijas, īpaši Latvijas Universitātes studenti, spēs paust savas idejas arī turpmāk un, iespējams, paplašinās Latvijas pārstāvju rindas šādās konferencēs. Kas zina, varbūt kam izdosies savu domu arī īstenot?" pārdomās dalās Roberts. 

Dalīties

Saistītais saturs

Atvērta pieteikšanās Alfrēda M. Zoltnera izcilības stipendijai matemātikā
13.10.2023.

Atvērta pieteikšanās Alfrēda M. Zoltnera izcilības stipendijai matemātikā

Piesakies “Mikrotīkls” stipendijai!
02.10.2023.

Piesakies “Mikrotīkls” stipendijai!

“Delfi” atbalstīs LU fonda stipendiātus jauno profesionāļu izaugsmei
22.09.2023.

“Delfi” atbalstīs LU fonda stipendiātus jauno profesionāļu izaugsmei