Pateicoties SIA “Mikrotīkls” ziedojumam, kuru administrē Latvijas Universitātes fonds, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūts (LU CFI), ir iegādājies ūdeņraža un skābekļa mikrosensoru sistēmu Unisense X-5 UNIAMP, kas nodrošina precīzu gāzu analīzi reāllaikā. Ar jauno iekārtu sākotnēji plānots izpētīt fotokatalīzes procesus elektrodu tuvumā ūdeņraža iegūšanai no gaismas un ūdens. 

LU CFI Enerģijas materiālu laboratorijā norisinās pētniecība alternatīvās enerģijas jautājumu risināšanā, tai skaitā ūdeņraža iegūšanā no ūdens, izmantojot Saules gaismu. Ūdens sadalīšana fotokatalīzes ceļā ir viens no potenciālajiem veidiem, kā iegūt atjaunīgu ūdeņradi, nodrošinot iespēju pārejai uz ilgtspējīgu enerģijas ražošanu. Tomēr, lai apsvērtu iespējamo ieviešanu, ir nepieciešami labi izpētīti un optimizēti procesi, kas nodrošinātu efektīvu un ekonomiski izdevīgu ražošanu.

Lai veiktu sekmīgu ūdens sadalīšanu, ir nepieciešams izveidot piemērotus, efektīvus un stabilus fotokatalizatorus, kas uzklāti uz elektrodiem spēj absorbēt Saules gaismu un nodrošināt ūdens sadalīšanu ūdeņradī un skābeklī. Šajos eksperimentos precīzi un reāllaikā iegūti gāzu, īpaši ūdeņraža un skābekļa, koncentrācijas mērījumi ir ļoti svarīgi ne tikai procesa kontrolei, eksperimentālo parametru pielāgošanai un datu iegūšanai, bet arī pētāmo materiālu, katalizatoru raksturošanai.

LU CFI jau ir pieejamas tādas pētniecībai noderīgas iekārtas kā gāzu hromatogrāfs un masspektrometrs, kuras gāzu noteikšanai tiek plaši izmantotas pētnieciskajā praksē pasaulē. Tomēr, lai gan šīs iekārtas labi raksturo radušās gāzes, kas savāktas kopējā parauga tilpumā,  mērījumi ir tālu no gāzu rašanās un reakcijas vietas. Savukārt projektā nopirktā mikrosensoru sistēma dodot iespēju noteikt iegūto gāzu koncentrāciju reakcijas vietā vien dažus milimetrus no elektroda virsmas, ļaujot novērtēt sintezēto materiālu efektivitāti un uzlabot izpratni par procesiem reakcijas vietā.

Unikālā mikrosensoru sistēma ir izmantojama ne tikai fotokatalīzes eksperimentā radušos gāzu noteikšanā. Tai ir plašas pielietojuma iespējas visur, kur nepieciešams noteikt temperatūru, šķidruma pH, kā arī ūdeņraža un skābekļa klātbūtni, piemēram, elektro- un fotohromo materiālu, bateriju, sensoru un bioloģisko objektu izpētē. Šī mērījumu sistēma paplašinās iespēju piedalīties sadarbības projektu izstrādē un piedāvā jaunas pētījumu iespējas.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Par mecenātu “Mikrotīkls” 

LU fonda platīna mecenāts SIA “Mikrotīkls” ir uzņēmums, kas izstrādā MikroTik RouterOS programmatūru un ražo RouterBoard iekārtas ar mērķi nodrošināt plašam lietotāju lokam pieejamus, jaudīgus un ērti lietojamus datortīklu pārvaldes rīkus. SIA “Mikrotīkls” ir Latvijas Universitātes mecenāts kopš 2011. gada.

Par Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūtu

LU CFI ir starptautiski atzīts materiālzinātņu un starpdisciplināru pētījumu līderis Baltijas jūras reģionā. Šobrīd institūtā strādā ap 100 augsti kvalificētu zinātņu doktoru, veicot starptautiski konkurētspējīgus pētījumus, izglītojot studentus un piedāvājot inovatīvus pētnieciskos risinājumus rūpnieciskajām vajadzībām.

Dalīties

Saistītais saturs

Aizvadītas pirmās  “Mecenātu brokastis”
17.04.2024.

Aizvadītas pirmās “Mecenātu brokastis”

Noskaidrots Alfrēda M. Zoltnera izcilības stipendijas ieguvējs
28.02.2024.

Noskaidrots Alfrēda M. Zoltnera izcilības stipendijas ieguvējs

Noskaidroti uzvarētāji iekārtu finansiālajam atbalstam
22.02.2024.

Noskaidroti uzvarētāji iekārtu finansiālajam atbalstam

Ilze Blāķe: “Orgāni uz čipa”
05.02.2024.

Ilze Blāķe: “Orgāni uz čipa”