Latvijas Universitātes fonds šī gada 10. aprīlī Latvijas Universitātes (LU) Zinātņu mājā rīkoja pirmās "Mecenātu brokastis". To mērķis bija pulcēt fonda pašreizējos mecenātus un potenciālos atbalstītājus, kā arī sniegt ieskatu par paveikto 2023. gadā un iezīmēt ambiciozākos nākotnes projektus, kam nepieciešams atbalsts un papildu finansējums.

Brokastu laikā viesiem bija iespēja klātienē iepazīties ar jauno Latvijas Universitātes rektoru Gundaru Bērziņu un uzklausīt viņa redzējumu par turpmāko LU attīstības vīziju un mērķiem.

Savukārt LU fonda valdes priekšsēdētāja Baiba Ebuliņa plašākai auditorijai izklāstīja pagājušajā gadā paveikto. Proti, pērn mecenātu ziedojumi sasniedza 1 418 650 EUR, no kuriem gada dāsnākais ziedojums - 1 000 000 EUR apmērā - tika saņemts no mecenāta SIA “Mikrotīkls”. No saņemtajiem ziedojumiem 528 808 EUR pērn tikuši novirzīti studentu stipendijām, bet 400 000 EUR fonda projektiem.

Mārcis Auziņš, Latvijas Universitātes fonda valdes loceklis, sniedza plašāku ieskatu par fonda ambiciozākajiem nākotnes projektiem, ko iespējams atbalstīt:

  • "Latvietis – Nobela prēmijas laureāts" - programma talantīgāko un perspektīvāko Latvijas Universitātes studentu atbalstam ar mērķi līdz 2050. gadam sagādāt Latvijai pirmo Nobela prēmijas laureātu;
  • "Prezidenta lasījumi Latvijas Universitātē" - starptautiskas autoritātes vēstījums un diskusijas Latvijas Universitātes Lielajā aulā par globālām un reģionālām aktualitātēm zinātnē, inovācijās, politikā, drošībā un sabiedriskajos procesos;
  • "Latvijas Universitātes bibliotēkai 500" - 2024. gadā “Bibliotheca Rigensis” atzīmēs 500 gadu jubileju, iezīmējot LU pirmsākumus. Jubilejas ietvaros plānota Misiņa bibliotēkas pārcelšana un stiprināšana, kā arī notikumi jubilejas godināšanai — šo aktivitāšu veikšanai LU ir mecenātu meklējumos;
  • "Latvijas Universitātes botāniskais dārzs" – Latvijas Universitātes Botāniskais dārzs ir nozīmīgs Latvijas un Rīgas pilsētas sabiedriskais objekts, kura labiekārtošanā un izveidē nozīmīgu lomu spēlējis LU fonds;
  • "Latvijas Universitātes Akadēmiskais centrs: Veselības māja" - Latvijas Universitātes Akadēmiskā centra izveide ir viens no vērienīgākajiem akadēmiskajiem projektiem Baltijas vēsturē. Veselības māja, kas ir nozīmīga Akadēmiskā centra vienība, ir mecenātu meklējumos augstvērtīgu pētījumu veikšanai, mācību centru izveidei, kā arī pasaules klases viesprofesoru piesaistei;
  • "Latvijas Universitātes fonda Ziemeļamerikas tūre" - LU jauktais koris “Aura”, kas Fizikas un matemātikas fakultātes ietvaros sāka savu darbību 2004. gadā, ir iedvesmojošs kolektīvs, kurš piedzīvojis strauju izaugsmi, gūstot panākumus un godalgas gan vietējos, gan starptautiskos konkursos un koncertprojektos. Gan koris “Aura”, gan Raimonds Tiguls, viens no veiksmīgākajiem mūsdienu kormūzikas autoriem Latviijā, savu panākumu dēļ ir aicināti piedalīties XVI Dziesmu un Deju svētkos Kanādā 2024. gadā, pulcējot tautiešus no visas pasaules.

Pasākumu noslēdza Latvijas Universitātes absolvents, vīna un tautas sporta kultūras veidotājs Aigars Nords, kurš dalījās ar savu pieredzi par mecenātismu Latvijā, pasākuma beigās ziedojot 10 000 EUR projektam “Latvietis – Nobela prēmijas laureāts”. Pēc pasākuma šim projektam savu ziedojumu veltīja arī Igors Skoks 10 000 EUR apmērā, uzsverot šīs ambiciozā projekta potenciālu un nozīmību.

Esam pateicīgi par jau saņemtajiem ziedojumiem un aicinām arī citus izvērtēt savas iespējas atbalstīt LU fonda projektus. Plašāk par Latvijas Universitātes fonda projektiem varat lasīt mājaslapā ziedot.lu.lv.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Mikrosensoru sistēma pētījumiem alternatīvās enerģijas jomā
08.04.2024.

Mikrosensoru sistēma pētījumiem alternatīvās enerģijas jomā

Noskaidrots Vitauta Tamuža balvas ieguvējs
11.03.2024.

Noskaidrots Vitauta Tamuža balvas ieguvējs

Ilze Blāķe: “Orgāni uz čipa”
05.02.2024.

Ilze Blāķe: “Orgāni uz čipa”