K.Morberga stipendijas ieguvēju salidojums.

Aprīļa beigās Kristapa un Augustes Morbergu vasarnīcā, Jūrmalā, pavisam pavasarīgā piknikā pulcējās gan bijušie, gan esošie K. Morberga vārdā nosauktās stipendijas ieguvēji. Pateicībā un sirsnībā tika pieminēts dižmecenāts, ar kura sniegto atbalstu sevi ir varējuši pilnveidot studenti tik tiešām daudzās paaudzēs.

Latvijas Universitātes (LU) dižmecenāts un būvuzņēmējs Kristaps Morbergs (1844–1928) bija viens no 20. gadsimta sākuma lielākajiem filantropiem. Pateicoties viņa dāsnumam, vēl šobaltdien ar LU fonda starpniecību izcilākie LU un citu augstskolu studenti saņem K. Morberga stipendijas.

Pirmās stipendijas tika piešķirtas 1929. gadā, bet Padomju laikos pastāvošās iekārtas dēļ tika pārtraukts atbalsts. No 2001. gada stipendiju fonds tika atjaunots. Līdz šim akadēmiskajam gadam ieskaitot, ir izmaksātas 813 K. Morberga stipendijas. To skaits ar katru gadu pieaug.

“Bija jauki šo saulaino sestdienu pavadīt ar domubiedriem un atcerēties studiju laikus, apzinoties cik daudz man stipendija patiesībā ir devusi,” tā par notikušo salidojumu un piedzīvoto izsakās LU absolvents, trīskārtējais stipendiāts Maksims Ivanovs, kas K. Morberga stipendiju saņēma 2012., 2013. un 2014. gadā.

Pasākuma neoficiālā daļa sākās jau no rīta plkst. 10, kad tikās pulciņš šī gada stipendiātu, lai piedalītos Lielajā talkā un kopīgiem spēkiem sakoptu skaisto vasarnīcas pagalmu. Pēc padarītā darba, kad sāka pulcēties arī bijušie stipendiāti, neformālā sarunu gaisotnē tika klāta piknika vieta, kurā ar savu pienesumu dalījās katrs viesis. Tā kā šī atkal satikšanās notika paša mecenāta iespaidīgajā vasarnīcā, neatņemama pasākuma daļa bija ekskursija gides vadībā, kuras laikā šo ēku bija iespējam izpētīt, uzzinot daudz interesantu faktu arī par pašu mecenātu K. Morbergu. Pēc ekskursijas draudzīgā iepazīšanās spēlē katram viesim bija iespēja iepazīstināt ar sevi, un kas ir vēl svarīgāk – izveidot jaunus kontaktus ar citiem stipendiātiem.

Lai savstarpēji saliedētos vēl vairāk, stipendiāti piedalījās aktīvā komandu orientēšanās spēlē, kurā viesi risināja dažādas intelektuālas mīklas un meklēja pavedienus, kas bija noslēpti gan pašā vasarnīcā, gan tās plašajā pagalmā. Visbeidzot pēcpusdiena tika vadīta interesantās sarunās, baudot gardas uzkodas un jau plānojot nākamās atkalsatikšanās.

Pasākuma rīkotāji bija 2018./2019. akad. gada stipendiāte Līva Kukle, Kristīne Sikora, Toms Pāvils, Matīss Apinis, Andis Draguns un bijušais stipendiāts Maksims Ivanovs.

 

FOTO APSKATS

Dalīties

Saistītais saturs

Kristapam Morbergam – 175
23.09.2019.

Kristapam Morbergam – 175

Neizsīkstošais Morberga filantropijas gars, kas spēcina Latvijas Universitāti
20.09.2019.

Neizsīkstošais Morberga filantropijas gars, kas spēcina Latvijas Universitāti

Novada stipendija apvieno jauniešus, pašvaldību un LU fondu
23.07.2019.

Novada stipendija apvieno jauniešus, pašvaldību un LU fondu