2023. gadā Latvijas Universitātes (LU) fondam pievienojās jauna stipendija “Jura Kalnavārna piemiņas stipendija”, kas ir paredzēta LU fizikas un datorikas fakultāšu maģistra studentiem par pētījumiem lietišķajā matemātikā. Janvārī tika noziedoti 2500 EUR stipendijas atbalstam, mecenāts vēlas palikt anonīms. Ziedojumu administrē LU fonds.

Dr. Juris Kalnavārns piedzima Vācijā, bēgļu nometnē, 2. pasaules kara laikā. Kopā ar vecākiem ieceļoja Kanādā. Juris Kalnavārns 1966. gadā absolvēja Makgilas universitātes inženiermehānikas programmu ar bakalaura grādu un turpināja studijas Prinstonas universitātē, iegūstot maģistra grādu 1968. gadā un doktora grādu 1974. gadā. Viņa izstrādātais promocijas darbs tika veltīts gāzu dinamikas un plazmas fizikas pētījumiem. Viņš ilgus gadus strādāja Kanādas Tokamak de Varennes kodolsintēzes laboratorijā, vairums veicot matemātiskas analīzes plazmas kontroles sistēmu jomā. Dr. Kalnavārns ir publicējis vairāk kā 20 akadēmiskus darbus.

“Šī stipendija lietišķajā matemātikā ir domāta, lai veicinātu un atbalstītu Latvijas studentus kuriem ir interese un dotības veikt teorētiskus pētīumus, kas noved pie praktiskiem rezultātiem zinātniskajā sfērā. Teorētiķiem šāds atbalsts ir īpaši nozīmīgs, jo ne visi pētījumi būs sekmīgi vai sasniedzami īsā laikā, bet tie tomēr ir nepieciešami, lai radītu pamatu praktiskiem risinājumam, kā, piemēram, centieniem pielietot kodolreakciju, lai ražotu strāvu. Tikai nesen, pēc vairāk kā 70 gadiem, pateicoties milzu ieguldījumiem un pētījumiem vairākās valstīs, tuvojamies šim mērķim,” stāsta mecenāts.

Mecenāts cer, ka Dr. Jura Kalnavārna stipendija būs starp tiem, kas piedalīsies un sekmēs līdzīgus pētījumus, kuri noved pie nozīmīgiem atklājumiem, kas veicina cilvēces labklājību.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem investēt Latvijas nākotnē, atbalstot gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus, pētniekus un viņu vadītos projektus un pētījumus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī nodrošināt universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

MARTA MĒNEŠA MECENĀTS: Sandis Maskaļonoks
03.04.2024.

MARTA MĒNEŠA MECENĀTS: Sandis Maskaļonoks

MĒNEŠA MECENĀTS: We are dots
28.02.2024.

MĒNEŠA MECENĀTS: We are dots

DECEMBRA MĒNEŠA MECENĀTS: Kalvis Apsītis
02.01.2024.

DECEMBRA MĒNEŠA MECENĀTS: Kalvis Apsītis

NOVEMBRA MĒNEŠA MECENĀTS: Gravity Team
06.12.2023.

NOVEMBRA MĒNEŠA MECENĀTS: Gravity Team

MĒNEŠA MECENĀTS: Wulf Harder
31.10.2023.

MĒNEŠA MECENĀTS: Wulf Harder