Valija un Modris Galenieki. Foto no personīgā arhīva.

STĀSTĀM PAR TAUTIEŠU PIENESUMU LATVISKĀS DZĪVESZIŅAS STIPRINĀŠANĀ

Valija un Modris Galenieki ir tautieši, kas iedvesmo un pārsteidz ar savu dzīves gājumu, mūžam nezūdošo mīlestību pret Latviju un vēlmi atbalstīt un palīdzēt. Tāpēc šis raksts tiek veltīts Galenieku ģimenei, sveicot Valiju apaļajā 80. gadu jubilejā. 

Galenieku ģimenei ideja par ziedošanu aizsākās pirms aptuveni pieciem gadiem, kad pārim tuvojās 50 gadu kāzu jubileja. Abi nolēmuši rīkot nevis lielas svinības, bet tā vietā ziedot Latvijas Universitātes (LU) un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) talantīgākajiem studentiem. 2018. gadā sadarbībā ar Amerikas latviešu pārvaldīto fondu "Friends of the University of Latvia" un LU fondu pāris izveido Galenieku ģimenes stipendiju. Valija un Modris Galenieki uzsver: “Šodienas tehnoloģiju laikmetā izglītība ir ļoti svarīga kā personīgajā dzīvē, tā arī  Latvijas nākotnei, lai varētu sacensties ar valstīm visā pasaulē.”

Viens no pirmās stipendijas ieguvējiem piekrīt mecenātu viedoklim: “Latvijas studentus ir vērts atbalstīt, jo tas motivē būt vēl aktīvākam, kā arī stipendijas saņemšana rada sajūtu, ka kāds novērtē tavu darbu un tieksmi pēc zināšanām,” tā uzsver RTU students Artūrs Mazurs. Vēl stipendiju ir ieguvusi LU studente Elīza Gaile un RTU studenti Ņikita Kuzmins un Mārtiņš Ļuļļa.

Reizē tālu un tuvu

Modris dzimis 1933. gada 8. jūlijā Rīgā, taču pēc 10 gadiem kopā ar ģimeni dodas bēgļu gaitās. Sākumā viņu ceļš ved uz Vāciju, bet 1950. gadā ģimene nonāk Čikāgā, kur pavada turpmāko dzīvi. Čikāgā Modris arī iegūst inženiera izglītību un strādā par inženieri vairākās firmās.

Arī Valijas stāsts ir līdzīgs – mecenāte dzimusi vecāku mājās “Ziemeļi” Sventajā (Šventoji), Lietuvā, Latvijas pierobežā, 1940. gada 29. februārī, bet pēc 6 gadiem Tukleru ģimene nolemj doties bēgļu gaitās. Sākumā Valijas ģimene izceļo uz Zviedriju, tad – uz Kanādu, bet 1959. gadā Valija pārceļas uz Čikāgu, kur iepazīstas ar Modri.

Valija un Modris apprecējās 1965. gadā, un šogad svinēs savu 55 gadu kāzu jubileju. Abi mecenāti ir ļoti uzcītīgi un neatlaidīgi – visas dzīves garumā viņi ir smagi strādājuši, brīžam pat divos darbos. Pateicoties aktīvajos darba gados sapelnītajam un iekrātajam, šobrīd abi mecenāti var atpūsties un baudīt dzīvi, vienlaikus atbalstot dažādas latviešu organizācijas visā pasaulē un arī čaklākos LU un RTU studentus.

Paralēli stipendijas izveidošanai Valija un Modris Galenieki regulāri atbalsta dažādas latviešu organizācijas un ar zinātni saistītus pasākumus, ziedojot tiem prāvas naudas summas. Tā, piemēram, 2017. gadā pāris finansiāli atbalstīja Pasaules latviešu ekonomikas un inovācijas forumu Čikāgā, bet 2018. gadā, ziedojot teju 4 000 EUR, tika noorganizēts IBM programmēšanas čempionāts un kognitīvo zinātņu simpozijs Rīgā. Galenieku ģimene vienmēr ir aktīvi darbojusies un atbalstījusi arī tādas latviešu organizācijas kā “Čikāgas latviešu radio raidījums” un Čikāgas latviešu slēpotāju klubu.

Turpinot iesākto

Modris un Valija Galenieki latviešu studentiem novēl: “Izturību, pacietību nākotnē un arī neaizmirst palīdzēt studentiem, kas sekos jūsu pēdās!” Savukārt LU fonds sveic Valiju apaļajā gadskārtā un novēl spēku, izturību un možumu, lai ar tikpat lielu enerģiju varētu nodoties filantropijai un dzīves baudīšanai arī turpmākos gadus!

Kaut arī lielāko daļu dzīves Galenieku ģimene ir dzīvojusi ASV, liekas, ka Latvija pārim vienmēr bijusi ļoti tuva, jo viņi nekad nav zaudējuši īpašo saikni ar dzimto zemi. Abi mecenāti ir devuši nenovērtējamu atbalstu gan zinātnei Latvijā, gan latviešu studentiem. Mēs, Latvijā dzīvojošie tautieši, varam tikai apbrīnot Galenieku ģimenes patriotismu un mīlestību pret Latviju, kā arī mācīties cienīt, novērtēt un atbalstīt savu senču zemi, lai arī kur pasaulē liktenis mūs nebūtu aizvedis.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Par “Friends of the University of Latvia”

Jau kopš 2012. gada bezpeļņas organizācija “Friends of the University of Latvia” apvieno latviešu izcelsmes ASV pilsoņus – Latvijas Universitātes atbalstītājus. Tā ir LU fonda partnerorganizācija, kas dibināta pēc Džona Dž. Medvecka iniciatīvas. Ziedojot šim fondam, ASV pilsoņi var saņemt nodokļu atlaides. Fonda pamatuzdevums ir nodrošināt spožāku nākotni Latvijas izglītībai.

Dalīties

Saistītais saturs

Ramānu ģimene: būt starp savējiem un sniegt palīdzīgu roku
15.05.2020.

Ramānu ģimene: būt starp savējiem un sniegt palīdzīgu roku

Sirdscilvēks ar labestības gēniem: Anna J. Čakste-Rollins
29.04.2020.

Sirdscilvēks ar labestības gēniem: Anna J. Čakste-Rollins

Tautieši, kas ASV rūpējas par Latvijas augstāko izglītību
06.11.2019.

Tautieši, kas ASV rūpējas par Latvijas augstāko izglītību

Alfrēda Raistera olimpiskais gars mūža garumā
21.10.2019.

Alfrēda Raistera olimpiskais gars mūža garumā

Mundheim ģimenes atbalsts vairo sarkano diplomu spozmi LU un pasaulē
12.08.2019.

Mundheim ģimenes atbalsts vairo sarkano diplomu spozmi LU un pasaulē

Žaņa Lapuķa vārds atbalsojas Latvijas un pasaules garīdzniecībā
05.07.2019.

Žaņa Lapuķa vārds atbalsojas Latvijas un pasaules garīdzniecībā