"Friends of the University of Latvia" valdes loceklis Mārtiņš Andersons, viesojoties Latvijas Universitātē. Foto: Toms Grīnbergs, LU Komunikācijas un inovāciju departaments.

Visus Latvijas Universitātes (LU) mecenātus vieno kopīga filozofija – laba izglītība ir pamats stabilai nākotnei un tai jābūt pieejamai neatkarīgi no starta punkta. Filantropisku mērķu vadīti, Amerikas latvieši 2012. gadā dibināja bezpeļņas organizāciju un fondu “Friends of the University of Latvia”, kas gadu no gadu spēcina saikni starp latviešu izcelsmes ASV pilsoņiem un talantīgākajiem Latvijas studentiem un pētniekiem.

“Aicinu atbalstīt Latvijas Universitāti arī turpmāk! Mums ir jāturpina ziedot Latvijas lielākajai zinātnes augstskolai, lai tā arī turpmāk var strauji attīstīties. Lai tā ir stabila un vēl vairāk nostiprina savu līderes pozīciju Baltijas lielāko universitāšu vidū, lai tā būtu konkurētspējīga inovāciju un augstākās izglītības jomā,” tā aicina “Friends of the University of Latvia” valdes priekšsēdis Mārtiņš Andersons. Vairāki viņi senči ir studējuši LU, tai skaitā arī vectēvs Aleksandrs Ūdris bija LU Juridiskās fakultātes absolvents, turpretim vecvectēvs Valsts prezidents Gustavs Zemgals bija LU Goda biedrs.

 “Friends of the University of Latvia” valde sadarbībā ar LU fondu aicina tautiešus visā Amerikā un plašajā pasaulē ziedot no sirds Latvijas Universitātei:

  • sniegt atbalstu izcilākajiem studentiem,
  • palīdzēt mācību vides modernizēšanā,
  • pielikt roku infrastruktūras uzlabošanā.

Katrs ziedojums ir svarīgs. Vislielākā vērtība ir mecenāti, kuri uzticīgi veic atkārtotus ziedojumus un kuri regulāri sniedz ieguldījumu augstākajā izglītībā un Latvijas nākotnes veidošanā.

Līdz šim ir bijuši daudzi un dažādi mērķi, kam mecenāti ir ziedojuši – gan atbalsts profesoriem un studentiem konferenču un citu starptautisku pasākumu apmeklēšanai, gan stipendijas visu studiju līmeņu studentiem, gan pienesums LU Akadēmiskā centra un studentu pilsētiņas būvniecībā, gan atbalsts izcilu LU pētnieku idejām u.c. Šobrīd kopējais ziedojumu apmērs sasniedzis nepilnus 2,5 miljonus ASV dolāru.

Latviešu dzīves kodols

Bezpeļņas fonda valdes kodols apvieno sešus tautiešus lielākajos latviešu centros Amerikā. Viņu centieni vairot Latvijas studentu izglītības kvalitāti un pieejamību vainagojušies panākumiem. Amerikas Latviešu apvienības (ALA) priekšsēza vietnieks Mārtiņš Andersons un ALAs ilggadējais valdes loceklis, stipendiju mecenāts Andris Ramāns aktīvi darbojas Kalifornijā, kur iesaistās vietējās latviešu diasporas pasākumos un sabiedriskajā darbībā. “Visu dzīvi esmu bijis aktīvs Amerikas latviešu sabiedrībā gan brīvprātīgi iesaistoties, gan ziedojiet dažādiem kultūras un izglītības projektiem. Liktenis ir bijis labvēlīgs. Atbalstu Latvijas Universitāti, jo esmu sasniedzis līmeni, lai varētu palīdzēt citiem,” tā dalās A. Ramāns.

Savukārt ar Triju Zvaigžņu ordeni apbalvotais LU Goda biedrs Roberts Blumbergs dzīvo Čikāgā un ar vecākiem atbalsta gan LU Juridiskās fakultātes projektus, gan kognitīvo zinātņu attīstību pasaules līmenī. Abi R. Blumberga vecāki – Ināra un Gunārs Blumbergi – ir dzimuši Latvijā, bet trīs vecvecāki ir absolvējuši Latvijas Universitāti. Jo īpaši labi viņš atceras savas vecmammas jaunību dienu stāstus, kā viņa ir dzīvojusi Latvijā un studējusi Latvijas Universitātē. “Latvijas nākotne ir balstīta uz izglītotu tautu, kas var pieņemt pareizos lēmumus. Es domāju, ka studenti ir Latvijas nākotne,” tā uzsver R. Blumbergs.

Turpretim Dr. med. Vaira I. Pelēķis-Christopher ir Sietlas latviešu kopienas sirds, viņa darbojas gan vietējā draudzē, gan rūpējas par latviešu grāmatu lasītāju pulciņu, turklāt ļoti aktīvi iesaistīta Baltijas studiju programmā Vašingtonas Universitātē. Viņa šogad dibinājusi jaunu stipendiju talantīgākajam LU franču valodas filologam. Savukārt Latvijas Republikas Goda konsuls Teksasā, Latgales “Ceļamaizes” stipendijas dibinātājs, Baltijas-Amerikas Brīvības fonda (BAFF) valdes loceklis Pīters A. Ragaušs palīdz latvisko un latgalisko garu uzturēt Teksasas latviešu vidū.

Nesavtīgs atbalsts izcilībai

Visi valdes locekļi ir sava veida ziedošanas un altruisma kultūras vēstneši. Visi ir snieguši pozitīvu piemēru, kā dāsns atbalsts Latvijas Universitātei, tās studentiem un projektiem var būt atspēriena punkts ceļā uz izcilāku akadēmisko izglītību. Bezpeļņas organizācijai ir (501 (c) (3) charity) statuss, ziedojumus iespējams veikt ar pārskaitījumu vai izrakstot čeku. Lielākie veiksmes stāsti un citi ziedotāji ir redzami fonda mājaslapā www.friendslu.com.

“Friends of the University of Latvia” valde ar prieku pastāstīs par ziedošanas iespējām un aicina savam paraugam sekot arī citus līdzgaitniekus, citus tautiešus, kam patiesi rūp savas dzimtenes nākotne. Trīs no valdes locekļiem – Vaira, Guna un Andris – ir dzimuši Latvijā, bet visu valdes dalībnieku akadēmiskās saknes ir saistītas tieši ar Latvijas Universitāti. Tieši LU ir saistāma ar Latvijas Republikas dibināšanu un ir uzskatām par vienu no tās galvenajiem simboliem latviskās kultūras, izglītības un zinātnes uzturēšanā.

 

Par “Friends of the University of Latvia”

Jau kopš 2012. gada bezpeļņas organizācija “Friends of the University of Latvia” apvieno latviešu izcelsmes ASV pilsoņus – Latvijas Universitātes atbalstītājus. Tā ir LU fonda partnerorganizācija, kas dibināta pēc Džona Dž. Medvecka iniciatīvas. Ziedojot šim fondam, ASV pilsoņi var saņemt nodokļu atlaides. Fonda pamatuzdevums ir nodrošināt spožāku nākotni Latvijas izglītībai.

Dalīties

Saistītais saturs

Noskaidroti stipendiāti: talantīgi pamatstudiju 1. kursa studenti
10.09.2020.

Noskaidroti stipendiāti: talantīgi pamatstudiju 1. kursa studenti

Darīt labu savai Tēvijai un Latvijas Universitātei
25.06.2020.

Darīt labu savai Tēvijai un Latvijas Universitātei

MĒNEŠA MECENĀTS. Krēsliņu ģimene iegulda Latvijas diplomātijas nākotnē
17.06.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS. Krēsliņu ģimene iegulda Latvijas diplomātijas nākotnē

Ramānu ģimene: būt starp savējiem un sniegt palīdzīgu roku
15.05.2020.

Ramānu ģimene: būt starp savējiem un sniegt palīdzīgu roku

Sirdscilvēks ar labestības gēniem: Anna J. Čakste-Rollins
29.04.2020.

Sirdscilvēks ar labestības gēniem: Anna J. Čakste-Rollins

Valija un Modris Galenieki – ar sirdi vienmēr Latvijā
03.03.2020.

Valija un Modris Galenieki – ar sirdi vienmēr Latvijā

Alfrēda Raistera olimpiskais gars mūža garumā
21.10.2019.

Alfrēda Raistera olimpiskais gars mūža garumā

Mundheim ģimenes atbalsts vairo sarkano diplomu spozmi LU un pasaulē
12.08.2019.

Mundheim ģimenes atbalsts vairo sarkano diplomu spozmi LU un pasaulē

Žaņa Lapuķa vārds atbalsojas Latvijas un pasaules garīdzniecībā
05.07.2019.

Žaņa Lapuķa vārds atbalsojas Latvijas un pasaules garīdzniecībā