Mecenāti Guna un Roberts Mundheim. Foto no privātā arhīva.

STĀSTĀM PAR TAUTIEŠU PIENESUMU LATVIJAS STUDENTU IZCILĪBAS SEKMĒŠANĀ

Starp Mundheim ģimeni un izcilību ir liekama vienlīdzības zīme. Kā Guna, tā Roberts dzimuši Eiropā pagājušā gadsimta četrdesmito gadu sākumā, taču pārmaiņu vēji ģimenes aiznesa pāri okeānam. Dzīves laikā abi veidojuši apbrīnojami veiksmīgas karjeras, un ar savu atbalstu turpina sekmēt Latvijas Universitātes (LU) studentu izcilību ceļā uz panākumiem.

"Domāju, ka visa pamatā ir izglītība – tā veido mūsu personīgo pasauli, kā arī atļauj palīdzēt mūsu sabiedrībai un valstij. Vienmēr apbrīnoju Latviju par tās izturību, panākumiem, stāju un garīgo pasauli. Latvija man ir brīnišķīga vieta. Ja varu mazliet palīdzēt, tad, pēc mana ieskata, tas ir caur izglītības iespējām jauniem cilvēkiem," stāsta mecenāte Guna Mundheim (dz. Šmitchens), kura ar dzīvesbiedru Robertu Mundheim atbalsta LU kopš 2013. gada, veicinot pētniecības un mācību vides attīstību Latvijas Universitātē, kā arī sekmējot daudzsološu studentu personīgo un akadēmisko izaugsmi.

LU biologi un ķīmiķi, kuri iedvesmo

Sadarbībā ar Latvijas Universitātes fondu un “Friends of the University of Latvia” Mundheim ģimenes Izcilības stipendiju saņem sekmīgākie LU Bioloģijas vai Ķīmijas fakultātes studenti. Līdz šim atbalstu ir ieguvuši pieci talantīgi, apņēmības un entuziasma bagāti eksakto zinātņu studenti, kuri turpinājuši augstākā līmeņa studijas LU maģistrantūrā un strādājuši pētniecībā.

Viens no pirmajiem Izcilības stipendijas saņēmējiem 2013./14. akad. gadā bija ķīmiķis Mārtiņš Balodis, kurš, absolvējot LU Ķīmijas fakultāti, saņēmis sarkano diplomu divkārt – gan bakalaura, gan maģistra studiju līmenī. Šobrīd Mārtiņš turpina pētniecību, jau 2. studiju gadu studējot prestižajā Šveices Tehniskajā universitātē EPFL (École polytechnique fédérale de Lausanne), kur primārās pētnieciskās intereses ir saistītas ar cietvielu kodolmagnētisko rezonansi (KMR). Doktorantūras studijās M. Balodis nodarbojas ar organisko savienojumu struktūras noteikšanas metožu attīstīšanu, izmantojot KMR.

    

Mundheim ģimenes stipendiāti - 2018./19. akad. gada stipendijas ieguvēja, molekulārbioloģe Eva Emīlija Česle (foto no personīgā arhīvā), 2017./18. akad. g. stipendiāte, ķīmiķe Aija Trimdale un 2013./14. akad. gada stipendiāts, ķīmiķis Mārtiņš Balodis (foto no LU fonda privātā arhīva).                     

                                                  

Uzskatu, ka Mundheim ģimenes stipendija bija svarīgs balsts manā dzīvē, kas ļāva man nonākt tur, kur atrodos pašlaik, un esmu ļoti pateicīgs par to,” atzinību pauž Mārtiņš Balodis. Pašlaik dzīvojot Šveicē, viens no viņa vaļaspriekiem ir došanās kalnu pārgājienos un ceļošana atvaļinājuma laikā, kad var atklāt pasauli – nupat atgriezies no Ķīnas. Toties ikdienas aizraušanās ir regulāra došanās uz sporta zāli. Mārtiņš dalās savā pieredzē, studējot Latvijas Universitātē: “Mana prioritāte stipendijas piešķiršanas brīdī bija studijas. Par laimi, es ieguvu Mundheim ģimenes stipendiju, un es spēju apgūt studiju materiālu pietiekoši padziļināti. Tā man palīdzēja īstenot savus studiju mērķus, un es pabeidzu studijas ar izcilību. Mani akadēmiskie sasniegumi vēlāk ļāva man iestāties prestižajā Šveices Tehniskajā universitātē EPFL.”

Savukārt 2018./19. akad. gadā  Izcilības stipendiju ieguva molekulārbioloģe Eva Emīlija Česle, kura paralēli teicamām studijām LU Bioloģijas fakultātē ir “soft” rokgrupas “Skinny Cheese” dalībniece, rūpējas par savas mājpilsētas kultūras dzīvi, ar domubiedru grupu Limbažos rīkojot festivālu “Limbizkvīts”, kā arī aktīvi dzied korī. Eva dalās savā pieredzē par atbalsta devumu kā personīgajā, tā akadēmiskajā dzīvē: “Stipendijas iegūšana ir milzīgs novērtējums gan no fakultātes, gan LU fonda un mecenātu puses, dodot pārliecību, ka esmu izvēlējusies pareizo akadēmisko ceļu. Stipendijas iegūšana šajā mācību gadā ļāva koncentrēties uz studijām un darbu laboratorijā, padarot mazāku ikdienas rūpju slogu. Pavasara semestrī stipendija bija īpašs palīgs jaunu zināšanu un pieredzes iegūšanai apmaiņas studijās Dānijā, kur iegūtās prasmes varēšu pielietot, atgriežoties pie pētnieciskā darba Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centrā. Vēlos izteikt lielu pateicību Mundheim ģimenei par atbalstu!”

Izcilība kombinācijā ar dāsnumu

Šobrīd Mundheim ģimene dzīvo Ņujorkā, ASV. Guna dzimusi Rīgā, bet dzimtas saknes meklējamas Baldonē. II Pasaules kara laikā ar ģimeni devusies bēgļu gaitās, līdz 1949. gadā ieceļojusi ASV. Par savu alma mater sauc Pensilvānijas Universitāti, kur ieguvusi augstāko izglītību gan eksaktajās zinātnēs, gan mākslā. Vispirms studējusi ķīmiju un strādājusi bioķīmijas jomā, bet daudzu gadu garumā Guna Mundheim paralēli gleznoja un ar panākumiem piedalījās vairākās vietējās izstādēs. Izkopusi talantu, turpinot mākslas studijas Pensilvānijas Tēlotājmākslas akadēmijā, arī strādājusi par pasniedzēju mākslas nozarē. Karjeru veidojusi kā gleznotāja, strādājot ar akvareļkrāsu, eļļu un arī jauktā vidē. Mākslinieces karjeras laikā ieguvusi dučiem apbalvojumu. Gunas darbi ir apskatāmi gan daudzās privātajās kolekcijās, gan izstāžu zālēs ASV, Latvijas Nacionālajā Mākslas muzejā, kā arī Pasaules latviešu mākslas savienības kolekcijā Cēsīs un citviet. Guna Mundheim ir labdarības organizācijas "Friends of the University of Latvia" (dibin. 2012) valdes locekle un rūpējas par spožāku augstāko izglītību Latvijā, atbalstot LU Biznesa ideju fondu un LU Rakstu mājas būvniecību.

Savukārt mecenāts Roberts Mundheim ir pasaulē atzīstams amerikāņu advokāts un Pensilvānijas Universitātes emeritētais tiesību zinātņu un finanšu profesors. Mundheim dzimtas izcelsme meklējama Vācijā, bet Otrā pasaules kara seku dēļ 1939. gadā ģimene emigrēja uz ASV. Augstāko izglītību tieslietās ieguvis ar izcilību Hārvardas Universitātē. Visas dzīves garumā strādājis vadošos amatos savā nozarē. Profesors saņēmis daudzas nozīmīgas atzinības un godalgas, tostarp 2014. gadā saņēmis žurnāla “Amerikas Jurists” apbalvojumu par mūža ieguldījumu. Tas ir prestižākais apbalvojums, kādu vien pasniedz ASV juristiem. 2007. gadā R. Mundheim kļuva par Vācijas Federatīvās Republikas Atzinības krusta virsnieku.

Profesors vēl joprojām neatlaidīgi darbojas vairākās nozarēs, tai skaitā strādājot tieslietu firmā Ņujorkā,  pasniedzot lekcijas Arizonas Universitātē, kā arī ir aktīvi piedaloties vairāku bezpeļņas organizāciju valdēs. R. Mundheim uzņēmība un panākumi patiesi iedvesmo – ne velti Pensilvānijas Universitātes Tieslietu skola, kurā bijis ilggadējs dekāns, profesoram R. Mundheim ir veltījusi Goda krēslu.

 

Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

Ramānu ģimene: būt starp savējiem un sniegt palīdzīgu roku
15.05.2020.

Ramānu ģimene: būt starp savējiem un sniegt palīdzīgu roku

Sirdscilvēks ar labestības gēniem: Anna J. Čakste-Rollins
29.04.2020.

Sirdscilvēks ar labestības gēniem: Anna J. Čakste-Rollins

Valija un Modris Galenieki – ar sirdi vienmēr Latvijā
03.03.2020.

Valija un Modris Galenieki – ar sirdi vienmēr Latvijā

Tautieši, kas ASV rūpējas par Latvijas augstāko izglītību
06.11.2019.

Tautieši, kas ASV rūpējas par Latvijas augstāko izglītību

Alfrēda Raistera olimpiskais gars mūža garumā
21.10.2019.

Alfrēda Raistera olimpiskais gars mūža garumā

Universitāte saņem 53 000 EUR ziedojumu  no saviem draugiem Amerikā
26.01.2017.

Universitāte saņem 53 000 EUR ziedojumu no saviem draugiem Amerikā