Pētniece Dzintra Zaļā

Pagājušajā vasarā saldējuma “Mr. Big” ražotāji AS “Balbiino” īstenoja sociālu kampaņu “Go Big or Go Home”. Kampaņas mērķis bija par katru pārdoto saldējumu ziedot vienu eiro centu Latvijas Universitātes fondam. Vasaras garumā tika saziedoti 5308,68 eur un LU fonds novirzīja šos līdzekļus dabaszinātņu fakultātēm autoklāva iegādei. Pēc šī gada Valsts svētkiem iekārta beidzot nonāca pētnieku rokās.

“Esam patiesi priecīgi, ka varam uzsākt darbu ar šo iekārtu. Mūsu pētnieku rokās nonākušais autoklāvs tiks izmantots vismaz divas reizes dienā, lai steralizētu mikrobioloģiskās barotnes, laboratorijas pipetes un to uzgaļus, reaģentu šķidrumus, bioreaktoru tvertnes, augsnes paraugus, kā arī inficētos laboratorijas materiālus. Vēlos visu pētnieku vārdā izteikt pateicību LU fondam un “Balbiino” par šo sociālo iniciatīvu,” pateicas LU pētniece Dzintra Zaļā.

"Autoklāva nozīmīgā priekšrocība ir tā faktiskā esamība, kas ļauj veikt nepieciešamās pētnieciskās darbības. Šī autoklāva priekšrocība ir relatīvi īsākais sterilizācijas laiks, kā arī tas nodrošina sterilizēto materiālu nožāvēšanu. Piemēram, ir eksperimenti, kuriem tieši nepieciešams gan sterili, gan sausi trauki. Ideja par ziedošanu un šādu iespēju uzlabot materiāltehnisko bāzi ir novērtējama kā ļoti vērtīga," stāsta LU pētnieks Oskars Purmalis.

Autoklāvus plaši izmanto mikrobioloģijā, medicīnā, ķīmijas nozarēs, veterinārmedicīnā, zobārstniecībā, pārtikas rūpniecībā. Mikrobioloģijas laboratorijā autoklāvus lieto, lai sagatavotu barotnes, reaģentus un aprīkojumu, kā arī bioloģiski bīstamu atkritumu iznīcināšanai, lai iznīcinātu baktērijas, mikroskopiskās sēnes un to sporas. Medicīnā autoklāvus pielieto, lai sterilizētu ķirurģiskās iekārtas, laboratorijas instrumentus, farmācijas preces un citus materiālus. Ķīmijas nozarē autoklāvā tiek veiktahidrotermālā sintēze, pārklājumu atjaunošana, kā arī gumijas vulkanizēšana.

Lai arī termins “autoklāvs” lielai daļai sabiedrības neizsaka daudz, šo iekārtu plaši izmanto daudzās nozarēs. Autoklāvs ir spiediena katls (kamera), ko izmanto to procesu veikšanai, kam nepieciešama paaugstināta temperatūra un spiediens. Pirmo autoklāvu – tvaika sterilizatoru – izgudroja franču mikrobiologs Čārlzs Čemberlends aptuveni 1884. gadā, jo medcīnā bija nepieciešama uzticama sterilizācijas metode.

Dalīties

Saistītais saturs

Ziemas gaismas dārzs iepriecina LU seniorus
20.01.2021.

Ziemas gaismas dārzs iepriecina LU seniorus

Pasaules izzināšana, nevis gatavu formulējumu iegaumēšana
14.09.2020.

Pasaules izzināšana, nevis gatavu formulējumu iegaumēšana

Darīt labu savai Tēvijai un Latvijas Universitātei
25.06.2020.

Darīt labu savai Tēvijai un Latvijas Universitātei