Organizācijas "Friends of the University of Latvia" valdes locekļi (no kreisās) Vaira Pelēķis, Andris Ramāns, Mārtiņš Andersons, Roberts Blumbergs, Jānis Plostnieks un Guna S. Mundheima, 2011. gads

Latvijas Universitātes (LU) fonds nupat saņēma 56 800 ASV dolāru ziedojumu no savas partneru organizācijas “Friends of University of Latvia”, kas apvieno latviešu izcelsmes ASV pilsoņus, kuri vēlas atbalstīt LU attīstību, ziedojot stipendijām un attīstības projektiem.

Pateicoties organizācijas “Friends of University of Latvia” prezidenta, LU Goda biedra un Latvijas Goda konsula Ilinoisas pavalstī ASV Roberta Blumberga atbalstam, jau piekto gadu talantīgie LU Sociālo zinātņu fakultātes Politikas zinātnes nodaļas maģistra studiju programmas "Diplomātija" studenti saņem mecenāta izveidotu Andreja Pildegoviča stipendiju 2 500 EUR apmērā. Šogad stipendijai ir ziedojuši arī Roberta vecāki Gunārs un Ināra Blumbergi. Tāpat mecenāts ir atbalstījis LU studentu komandu dalību Pasaules studentu programmēšanas sacensībās (ACM ICPC). 

Latvijas goda konsuls Mičiganas štatā ASV Andris Lācis un ASV uzņēmējs Džons Golde turpina ziedot LU Biznesa ideju fondā, lai atbalstītu LU studentu Biznesa inkubatora attīstību.

Jau trešo gadu LU Bioloģijas fakultātes studenti – jaunie zinātnieki saņem mecenātu Kristinas un Laimoņa Laimiņu izveidotu Laimiņu ģimenes stipendiju 2 156 EUR apmērā. Stipendijām ir ziedojuši arī medicīnas doktore Vaira Inta Pelēķis-Kristofere (stipendijai “Ceļamaize”) un Amerikas latviešu apvienības valdes loceklis Andris Ramāns ar dzīvesbiedri Bettiju (LU Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes apakšprogrammas "Speciālās izglītības skolotājs" studentiem).

Ievērojamu atbalstu LU Vēstures un filozofijas fakultātes attīstībai turpina sniegt Ričarda Zariņa piemiņas fonda dibinātāji Antra, Bertrams un Kristaps Zariņi. Pateicoties viņu atbalstam talantīgi LU VFF studiju programmas Vēsture studenti saņem Zariņu ģimenes stipendiju, 2016. gada nogalē ir izdota grāmata "Mācītājs Richards Zariņš (1913-2006). Dzīve divās pasaulēs. Dzīve un svētrunas", kā arī šobrīd top apjomīgs zinātniskais darbs – grāmata “Latvijas un ASV attiecības 1918.-1922. gadā”.

Organizācijas “Friends of University of Latvia” prezidents Roberts Blumbergs par ārzemju mecenātu dāsno atbalstu saka: “Neskatoties uz tūkstošiem kilometru attālumu, latviešiem ASV ir svarīgi sajust saikni ar Latviju – savu un savu priekšteču dzimteni. Ziedojot, izciliem studentiem un nozīmīgiem Latvijas Universitātes projektiem, šī saikne rodas. Rodas sajūta, ka caur savu atbalstu esmu Latvijā ik dienu…”.

LU fonda izpilddirektore un valdes locekle Laila Kundziņa-Zvejniece savukārt atzīmē, ka ir patīkami redzēt, ka ziedošana ārzemju latviešiem kļūst par ģimenes tradīciju. Viņa pastāsta par LU Goda biedru, Latvijas Goda konsulu Filadelfijā, ASV, Džonu Medvecki, kurš ir iedvesmojis savus bērnus un draugus ziedot LU Biznesa ideju fonda izveidei Latvijas Universitātē 2014. gadā. Rezultātā šodien fonda atbalstītāju sarakstā uzvārds „Medveckis” tiek pieminēts 3 reizes. “Toreiz aicinājumam ziedot ir atsaukušies arī LU absolvente Inese Driehaus un viņas vīrs Ričards, kopā atbalstot Baltijā pirmo grantu fondu studentiem,” Laila stāsta un piebilst, ka šī tradīcija veidojas arī Latvijā. Spilgtākais piemērs ir Borisa un Ināras Teterevu fonda atbalsts Latvijas Universitātes Botāniskā dārza atjaunošanai.

 

Dalīties

Saistītais saturs

Ramānu ģimene: būt starp savējiem un sniegt palīdzīgu roku
15.05.2020.

Ramānu ģimene: būt starp savējiem un sniegt palīdzīgu roku

Sirdscilvēks ar labestības gēniem: Anna J. Čakste-Rollins
29.04.2020.

Sirdscilvēks ar labestības gēniem: Anna J. Čakste-Rollins

Mūžībā devies Amerikas latvietis, mecenāts Gunārs Blumbergs
07.04.2020.

Mūžībā devies Amerikas latvietis, mecenāts Gunārs Blumbergs

Mundheim ģimenes atbalsts vairo sarkano diplomu spozmi LU un pasaulē
12.08.2019.

Mundheim ģimenes atbalsts vairo sarkano diplomu spozmi LU un pasaulē

MĒNEŠA MECENĀTS. Vaira Pelēķis velta piemiņas stipendiju savai sirdsdraudzenei
18.06.2019.

MĒNEŠA MECENĀTS. Vaira Pelēķis velta piemiņas stipendiju savai sirdsdraudzenei