LU Senioru asociācijas biedru pasākums, kur tiek sveikti jubilāri. Foto: Toms Grīnbergs, LU.

Jau 10 gadus Latvijas Universitātes (LU) Senioru apvienības biedri ir uzņēmuši jaunus apgriezienus, apgūstot jaunas prasmes un gūstot spilgtus iespaidus. Ar mecenāta „Japan Tobocco International” (JTI) atbalstu kopš 2010. gada tiek īstenots LU fonda pārvaldīts projekts senioru integrācijai modernā sabiedrībā.

LU Senioru asociācijas valde lepojas, ka nekur citur tā nepārtraukti nerūpējas par pelnītā atpūtā aizgājušajiem darbiniekiem, atbalstot un palīdzot realizēt viņu iniciatīvas. LU Senioru kluba jeb asociācijas pirmsākumi meklējami jau deviņdesmito gadu vidū. 2003. gadā tika izveidota jauna struktūrvienība LU Sociālais dienests, kā paspārnē nu apvienojušies ap 300 bijušo LU akadēmiskā un vispārējā personāla darbinieku, kuru darba stāžs LU ir bijis vismaz 25 gadi. Visai zīmīgi, ka LU Sociālā dienesta vadītāja, kā arī LU Senioru apvienības darba organizatore un koordinatore kopš tā izveidošanas ir Astra Kravčenko – LU absolvente, kura visu darba mūžu pavadījusi Latvijas Universitātē, darba gaitas uzsākot vien 18 gadu vecumā. Šoruden apritēs 45 gadi, kopš Astra sākusi strādāt savā pirmajā un līdz šim vienīgajā darba vietā.

JTI atbalsts ir viena no labākajām filantropijas izpausmēm. JTI atbalsts mūsu Senioru klubam nu jau daudzus gadus ir nepārvērtējams. Pateicoties tam, esam varējuši gūt daudz vairāk jaunas informācijas un jaunu iespaidu, apceļojot mūsu dzimto zemi un kaimiņu valstis. Projekta ietvaros bija iespēja apgūt jaunas zināšanas un iemaņas, piedaloties angļu valodas kursos, datorapmācības nodarbībās un apmeklējot teātra izrādes Latvijas Nacionālajā teātrī un Valmieras Drāmas teātrī,” pastāsta LU Senioru asociācijas biedri.

Ar filozofiju dot sabiedrībai

Kopš 2010. gada ar mecenāta JTI gādību un LU fonda administratīvu atbalstu tiek īstenots projekts "Latvijas Universitātes senioru kluba integrācija modernā sabiedrībā". Tas paredz senioru dalību kultūras, mākslas, izglītības apguves pasākumos, izbraukuma lekcijās, pieredzes apmaiņā, diskusijās un dažādās apmācību programmās.

Japāņu izcelsmes uzņēmums „Japan Tobacco International” ir dibināts 1999. gadā, un šobrīd ir pārstāvēts 130 pasaules valstīs, tostarp arī Latvijā. Starptautiskajā tabakas izstrādājumu izplatīšanas uzņēmumā strādā 45 000 darbinieki, trīs no tiem arī šeit. Uzņēmuma izaugsme balstās uz ilgtspējīgu biznesu, turklāt tas nepārtraukti veido jaunus izstrādājumus, strauji pilnveidojas un attīsta inovācija.

Uzņēmuma filozofija ir dot atpakaļ sabiedrībai, atbalstot tās neaizsargātāko daļu, tostarp, seniorus un atvaļinātos darbiniekus, tajās valstīs, kur uzņēmums ir pārstāvēts. “Šķiet, ka viens no mūsdienu lielākajiem  draudiem ir vientulība un atstumtība. Mēs esam priecīgi radīt jaunas iespējas bijušajiem Universitātes profesoriem un darbiniekiem – sanākt kopā, justies iesaistītiem, apmainīties ar viedokļiem, diskutēt, realizēt pašiem sevi,” atzīst Jānuss Pauts (Jaanus Pauts), korporatīvo lietu un komunikāciju direktors Baltijā, Islandē un Somijā.

“Vairs nav tie laiki, kad uzņēmums tikai mēģina nopelnīt. Cik vien uzņēmums ir spējīgs, mēs cenšamies būt sociāli iesaistīti un atbildīgi. Sabiedrībā valdošās vērtības strauji mainās, tādēļ ir svarīgi būt daļai no saliedētas sabiedrības, uzturēt tikpat spēcīgas vērtības kā mūsu darbiniekiem,” uzsver J. Pauts.

Uzturēt un stiprināt saikni ar savu alma mater

“Grūti nosaukt tādu vienu spilgtāko notikumu. 10 gadu laikā mums ir bijis ļoti daudz ekskursiju un ceļojumu. Ekskursijas vienmēr ir vērtīgas, iespaidiem bagātas un tās rada pozitīvas emocijas. Visiem atmiņā īpaši palicis brauciens uz Latgali un Daugavas lokiem kopā ar dzejnieci Annu Rancāni.

Patiesu prieku mums sagādāja ceļojums uz Lietuvu, kad apmeklējām slaveno kūrortpilsētu Palangu un tuvāk iepazinām Klaipēdas vecpilsētu. Ja ne gluži kuriozu, bet patiesus jautrības mirkļus piedzīvojām Klaipēdas delfinārijā, kad mēs priecājamies kā bērni – delfīnu priekšnesums skatītājus pārņēma savā varā, likās, ka šie dzīvnieki ir intelektuālas būtnes,” ar smaidu atceras LU Senioru apvienības biedri. Siltus pateicības vārdus LU seniori velta Sociālā dienesta vadītājai Astrai Kravčenko par teicamu, mērķtiecīgu darba organizēšanu, par patiesu ieinteresētību un sirsnību, rūpējoties par Universitātes senioru saimi.

Domājot par nākamajām aktivitātēm, viens no plānotajiem pasākumiem varētu būt citu Eiropas valstu universitāšu pieredzes izzināšana, iepazīstoties ar citām senioru organizācijām un viņu aktivitātēm. LU Senioru klubam ir izveidojušās skaistas tradīcijas – ceļojumi, diskusiju kluba darbība, senioru-jubilāru sveikšana, Ziemassvētku pasākums, Operas un baleta teātra ģenerālmēģinājumu apmeklējumi. “Tas viss mūs bagātina garīgi un emocionāli. Ir jāturpina darbošanos šajos virzienos. Bet – pasaule ir pilna iespēju, jāskatās tikai apkārt, jāierauga tās un jāīsteno, lai LU senioru dzīve būtu pilnvērtīga un krāsaina,” uzsver asociācijas biedri. Dzīvosim, vadoties pēc principa "Izturies pret citiem tā, kā tu gribētu, lai izturas pret tevi, un apmainies ar šo pozitīvisma enerģiju!".

Īpaša dāvana senioriem

LU Senioru kluba biedri ir pateicīgi LU vadībai, rektoram prof. Indriķim Muižniekam un LU fondam par iespēju uzturēt kontaktus ar savu alma mater, socializēties, piedalīties nozīmīgos LU pasākumos, justies vajadzīgiem un novērtētiem. Uzņēmuma JTI atbalstu seniori novērtē kā īpašu dāvanu: “Bez mecenāta atbalsta mēs nevarētu tik daudz ceļot. Ekskursiju laikā mums ir iespēja „ceļot” Latvijas vēsturē, apmeklējot kultūrvēsturiskos objektus, iepazīt šodienas sasniegumus, gūt informāciju par dažādiem dzimtenes novadiem, to ļaudīm un tradīcijām. Braucieni uz Lietuvu un Igauniju ļauj mums salīdzināt kopīgo un atšķirīgo visās trijās Baltijas valstīs. Pozitīvās emocijas, ko gūstam, stiprina veselību, dod dzīvesprieku un apziņu, ka darba gados veiktais tiek novērtēts. Mēs priecājamies par veiksmīgu sadarbību ar mecenātu.”

Mecenāta pārstāvis Jānuss Pauts LU seniorus apciemo vismaz vienreiz gadā. “Pirms kāda laika es saņēmu kādu ļoti īpašu un personisku dāvanu – pašdarinātu ekslibri (grāmatzīmi), ko uztaisījis asociācijas biedrs. Ikreiz, kad es satieku seniorus, varu just sirsnīgu un personīgu pieeju. Viņi ir ļoti interesanti cilvēki, kuri vienmēr dalās ar aizraujošiem stāstiem,” viņš atminas.

“Esmu priecīgs, ka sadarbība gan ar Senioru klubu, gan LU fondu bijusi raita. Visas atskaites rūpīgi un detalizēti sagatavojuši paši biedri, iekļaujot informāciju par savām aktivitātēm un izdevumiem. Šī atgriezeniskā saite patiešām parāda, ka atbalsts nonācis pareizajā vietā,” saka J. Pauts.

“Tā kā mēs esam japāņu izcelsmes uzņēmums, sociālās vērtības, savstarpējās attiecības un funkcionāls darbs tiek novērtēts ļoti augsti. Tas viss kopā uzņēmuma darbiniekiem veido ļoti labu pieredzi.” JTI ir laba sadarbības ar Japānas vēstniecību Latvijā. Abi atbalsta un popularize japāņu kultūras pasākumus Latvijā. Savukārt nākotnes ideja ietver iespēju iesaistīt arī LU seniorus šajos pasākumos, esot daļai no tiem.

LU seniori, kuri dalījās savos iespaidos, –  Inta Sabūrova, Mudīte Smiltena, Maija Treilona, Biruta Garanča, Ināra Penēze un Astra Kravčenko.


Par LU Senioru apvienību

LU Senioru apvienība ir ilggadēju mācībspēku un darbinieku biedrība, kas apvieno ap 300 pensionējušos brīvprātīgi iesaistītus biedrus, kuri vēlas saglabāt saites ar LU, justies kā pilnvērtīgi agrākās darba vietas locekļi un piedalīties daudzpusīgos sabiedriskos pasākumos. LU Senioru kluba valdē ir 9 seniori, tās priekšsēdētājs ir bijušais LU Fizikas, matemātikas un optometrijas  fakultātes darbinieks Pēteris Rozenbergs. Valdē darbojas Jānis Vitkovskis, Andrejs Rudzītis, Rūta Ansone, Maija Elpere, Biruta Garanča, Dzintra Keiša, Ausma Liepa un Rita Tiesniece.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA MECENĀTS. Krēsliņu ģimene iegulda Latvijas diplomātijas nākotnē
17.06.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS. Krēsliņu ģimene iegulda Latvijas diplomātijas nākotnē

MĒNEŠA MECENĀTS. Ozoliņu – Medņu saime sniegs vairāk gaismas LU teologiem
24.02.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS. Ozoliņu – Medņu saime sniegs vairāk gaismas LU teologiem

LU Senioru klubs – vērtīgs pienesums visām paaudzēm
17.02.2020.

LU Senioru klubs – vērtīgs pienesums visām paaudzēm

MĒNEŠA MECENĀTS. LMT investē vērtīgos resursos – viedos studentos un projektos
29.01.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS. LMT investē vērtīgos resursos – viedos studentos un projektos

Mecenāts vairo LU Senioru kluba dzīvesprieku un saikni ar universitāti
20.12.2019.

Mecenāts vairo LU Senioru kluba dzīvesprieku un saikni ar universitāti

MĒNEŠA MECENĀTS. Sidnejietis Timermanis veicina tautsaimniecības uzplaukumu
17.12.2019.

MĒNEŠA MECENĀTS. Sidnejietis Timermanis veicina tautsaimniecības uzplaukumu

LU Senioru klubs un "JTI" atzīmēja sadarbības 5 gadu jubileju
27.03.2015.

LU Senioru klubs un "JTI" atzīmēja sadarbības 5 gadu jubileju