Latvijas Universitātes centrālā ēka. © Foto: Klāvs Loris

Izcilības stipendijas "Ceļamaize" piešķiršanu Latvijas Universitātes (LU) fonds aizsāka 2006. gadā. Šajā laikā ir atbalstīti daudzi jo daudzi spīdoši un daudzsološi LU pamatstudiju 1. kursa studenti – mūsu valsts un nākotnes veidotāji. Viens no dāsnākajiem mecenātiem ir vietējais uzņēmums “Arčers”, kurš vairāk nekā 10 gadus ir sniedzis nozīmīgu ieguldījumu studētgribētāju izaugsmē.

Stipendiju programma “Ceļamaize” izveidota pēc ASV dzīvojošo latviešu iniciatīvas, tā sniedzot atbalstu studentiem, kuri bakalaura studijas uzsākuši Latvijas Universitātē. Konkursa kārtībā stipendiju saņem mācībās spējīgi un sabiedriskajā dzīvē aktīvi vidusskolu abiturienti. 2020. gadā investīciju centīgāko un mērķtiecīgāko jauno studentu izaugsmē turpina sniegt mecenāti "Arčers", Anna Justīne Čakste-Rollins, Vaira Inta Pelēķis-Kristofere, Andrejs Jurgens un Aina Galēja-Dravniece, kā arī kampaņas ziedotāji. Ar izcilības stipendiju “Ceļamaize” studenti var droši uzsākt studijas un pilnvērtīgi veltīt laiku mācībām.

Uzņēmuma “Arčers” ieguldījums nākotnē

LU mecenāta “Arčers” sauklis “Būvējam rītdienu!” vistiešākajā nozīmē sasaucas ar uzņēmuma investīcijām perspektīvu jauniešu talanta attīstībā un rūpēm par valsts nākotni. Veiksmīgā un ilggadējā SIA “Arčers” sadarbība ar universitāti aizsākās 2009. gadā, atsaucoties LU fonda aicinājumam ziedot LU 90. gadskārtai veltītajai līdzekļu piesaistes kampaņai un stipendijas “Ceļamaize” fonda izveidei. Šo gadu laikā 36 LU studenti ir saņēmuši “Arčers” izcilības stipendijas vairāk nekā 80 tūkstošu eiro apmērā.

Uzņēmuma darba filozofija ir inteliģenta un ilgtspējīga būvniecība. No tā izriet visi “Arčers” ikdienas procesi un vispārējā darba kultūra. Inteliģentās būvniecības realizēšanu uzņēmumā nodrošina tās augsti kvalificētie darbinieki, bet par ilgtspēju uzņēmums domā dažādos aspektos gan pašā būvniecības procesā, gan savas inteliģentās speciālistu komandas paplašināšanā un nostiprināšanā. Īpaša loma šī mērķa sasniegšanai ir tieši jaunajiem talantiem.

Nākamie censoņi – Lāsma, Nauris un Paula Katrīna

2020./2021. akad. gadā mecenāta “Arčers” atbalstu ir saņēmuši trīs spējīgi jaunieši – topošā žurnāliste Lāsma Ločmele, perspektīvais e-biznesa un loģistikas vadības sistēmu speciālists Nauris Osis un ambiciozā fiziķe Paula Katrīna Purmale.

Stipendiāte Lāsma Ločmele, LU Sociālo zinātņu fakultātes bakalaura studiju 1. kursa studente jūtas gandarīta par atbalsta saņemšanu: “Tas ir patiesi liels gods kļūt par stipendijas ''Ceļamaize'' ieguvēju – sajust novērtējumu un atbalstu. Man šīs stipendijas iegūšana dod lielāku radošo brīvību manis izvēlētajā profesionālajā jomā, un paver plašākas iespējas jauniem individuālajiem sasniegumiem tieši žurnālistikā. Protams, tā piešķir arī lielu atbildības sajūtu un atgādinājumu tam, ka esmu uz pareizā ceļa.”

Savukārt LU Fizikas, matemātikas un optometrijas fakultātes studente Paula Katrīna Purmale, taujāta par to, ko viņai nozīmē stipendijas iegūšana, atbild:Atvieglojumu. Iespēju uzsist sev uz pleca un gandarīti ievilkt elpu nākamajam izaicinājumam. Nerimstošu satraukumu pierādīt un apliecināt savas spējas turpmāk. Pilnībā nodoties studijām, Universitātes dzīvei, ko sniedz stipendijas atbalsts. Pārliecību, ka esmu pietiekama.”

“Iegūtā stipendija viennozīmīgi pierāda manas centības nozīmīgumu – tie vairs nav diplomi, bet gan universitātes gods, ko es nesīšu un izmainīšu ar saviem darbiem un mērķtiecību,” komentē stipendiāts, LU Biznesa, vadības un ekonomikas fakultātes 1. kursa students Nauris Osis. Atbalsta saņēmējs skaidro, ka pieteikšanās stipendijai ir vienreizēja iespēja savus darbus pārvērst gan fiziskā, gan morālā vērtībā: “Sajūta, ka mecenāts un LU fonds ir izvēlējies tieši tevi, ir ļoti pacilājoša un liek censties un pierādīt sevi vēl vairāk. Piesakoties stipendijai, tu veic pirmo soli ceļā uz panākumiem!”

Ja katrs absolvents ziedotu!

Arīdzan LU Medicīnas fakultātes pētnieks, lektors, vairākkārtējs LU fonda administrēto stipendiju saņēmējs Jānis Kurlovičs gadu no gada ziedo jaunajiem pētniekiem paredzēto stipendiju izveidei. J. Kurlovičs dalās savā motivācijā atbalstīt jaunos studentus: “Katram ceļam ir sākums – tas ir attiecināms arī uz studiju uzsākšanu universitātē. Bieži vien spert pirmo soli ir visgrūtāk, jo neatkarīgi no izaicinājumiem un sagaidāmā smagā darba, pavada neziņa un šaubas par to, vai izvēlētais ceļš ir pareizais. Es ļoti novērtēju to, ko LU fonds ir paveicis un turpina darīt, lai atvieglotu šo pirmo soli un atbalstītu studentus arī turpmākajās studiju gaitās. Katrs vidusskolas absolvents, kurš finansiālu apsvērumu dēļ nevar uzsākt studijas, ir liels zaudējums Latvijai kopumā. Ar LU fonda atbalstu šo netaisnību ir iespējams mazināt un pat novērst.”

“Padomājiet tik – ja katrs LU absolvents ziedotu kaut desmit eiro gadā, cik daudziem jauniešiem mēs, LU absolventi, varētu palīdzēt?! Tas ļauj saprast, ka mums ir iespēja padarīt Latviju labāku un taisnīgāku. Ticu, ka šī iespēja tiks izmantota aizvien vairāk un mēs varēsim priecāties par jauno cilvēku sasniegumiem,” ziedot mudina Jānis Kurlovičs.


Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA MECENĀTS: ziedotāji, kas ziedo katru mēnesi
29.09.2021.

MĒNEŠA MECENĀTS: ziedotāji, kas ziedo katru mēnesi

MĒNEŠA MECENĀTS: draugi un radi ziedo J. V. Kļaviņa piemiņas stipendijai
28.05.2021.

MĒNEŠA MECENĀTS: draugi un radi ziedo J. V. Kļaviņa piemiņas stipendijai

MĒNEŠA MECENĀTS. Santa Prikule: labākā dāvana – dot citiem
30.12.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS. Santa Prikule: labākā dāvana – dot citiem

MĒNEŠA MECENĀTS: 2013.gada bakalaura studiju absolventes
30.11.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS: 2013.gada bakalaura studiju absolventes

Latvijas Universitātes lepnums - jaunie 2020./2021. akad. gada stipendiāti
03.11.2020.

Latvijas Universitātes lepnums - jaunie 2020./2021. akad. gada stipendiāti

OKTOBRA MECENĀTS: Ziedotāji palīdz "Ceļamaizes" stipendijai
02.11.2020.

OKTOBRA MECENĀTS: Ziedotāji palīdz "Ceļamaizes" stipendijai

Aicinām pieteikties Vitauta Tamuža Balvai
19.10.2020.

Aicinām pieteikties Vitauta Tamuža Balvai

Noskaidroti stipendiāti: talantīgi pamatstudiju 1. kursa studenti
10.09.2020.

Noskaidroti stipendiāti: talantīgi pamatstudiju 1. kursa studenti

LU – 103. Aicina ziedot izcilības stipendijai „Ceļamaize”
01.09.2020.

LU – 103. Aicina ziedot izcilības stipendijai „Ceļamaize”

MĒNEŠA MECENĀTS. Krēsliņu ģimene iegulda Latvijas diplomātijas nākotnē
17.06.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS. Krēsliņu ģimene iegulda Latvijas diplomātijas nākotnē

“Ceļamaizes” stipendiāti pavada dienu sportiskā garā
18.02.2019.

“Ceļamaizes” stipendiāti pavada dienu sportiskā garā