Paldies ikvienam, kurš ziedo!

Izcilības stipendijas "Ceļamaize" piešķiršanu Latvijas Universitātes (LU) fonds aizsāka 2006. gadā. Šajā laikā ir atbalstīti daudzi jo daudzi spīdoši un daudzsološi LU pamatstudiju 1. kursa studenti – mūsu valsts un nākotnes veidotāji. Pavisam kopā ‘’Ceļamaizes’’ stipendijai ziedoja 44 LU patrioti.

Stipendiju programma “Ceļamaize” izveidota pēc ASV dzīvojošo latviešu iniciatīvas, tā sniedzot atbalstu studentiem, kuri bakalaura studijas uzsākuši Latvijas Universitātē. Konkursa kārtībā stipendiju saņem mācībās spējīgi un sabiedriskajā dzīvē aktīvi vidusskolu abiturienti. 2020. gadā investīciju centīgāko un mērķtiecīgāko jauno studentu izaugsmē turpina sniegt mecenāti "Arčers"Anna Justīne Čakste-Rollins, Vaira Inta Pelēķis-Kristofere, Andrejs Jurgens un Aina Galēja-Dravniece, kā arī kampaņas ziedotāji. Ar izcilības stipendiju “Ceļamaize” studenti var droši uzsākt studijas un pilnvērtīgi veltīt laiku mācībām.

Viena no ziedotājām bija Kristīne Ante, kas ir bijusi LU fonda K. Morberga stipendiāte, un viņu uzrunāja ziedot tieši prof. I. Lāča teiktais.

"Šī gada vasarā manu uzmanību piesaistīja LU profesora Ivara Lāča video uzruna sociālajos tīklos, kurā viņš runāja par to, kas ir nepieciešams, lai ziedotu. Viņa galvenais vēstījums mums visiem bija tas, ka nav jābūt bagātam, lai ziedotu. Mani šī kodolīgi izteiktā doma ārkārtīgi uzrunāja, jo pilnībā sakrita ar manu pārliecību. Un ja tā padomā, tad tieši tik vienkārši tas ir. Kā balts uz melna. 

Šķiet, ka ziedošanas nozīmi esmu sapratusi jau sen, taču ne vienmēr tam bija atlicis pietiekami daudz laika un līdzekļu, nereti ir licies, ka mans ziedojums būs vien "mazs piliens lielajā okeānā", tomēr profesora uzruna man atgādināja to, ka katram šādam "pilienam" ir nozīme. No sirds priecājos, ka bijušais LU rektors Ivars Lācis vēl joprojām ir aktīvs LU fondavaldes priekšsēdētājs, jo es viņu ļoti augstu vērtēju ne tikai kā savas jomas profesionāli, bet arī kā cilvēku. Tieši viņa laikā tika likti pamati K. Morberga stipendijas nolikuma izveidei un man kā LU Studentu padomes priekšsēdētājai bija tas gods būt daļai no šī nozīmīgā procesa. 

Tā kā arī es pati esmu saņēmusi finansiālu atbalstu no LU fonda, tad no savas personīgās pieredzes zinu, cik daudz katram no stipendiātiem tas nozīmē. Turklāt te nav runa tikai par finansiālu atbalstu, bet par citu cilvēku novērtējumu, kas studentam ir ļoti nozīmīgs un iedvesmo viņu lieliem sasniegumiem nākotnē." saka Kristīne Ante.

 

Ja katrs absolvents ziedotu!

Arīdzan LU Medicīnas fakultātes pētnieks, lektors, vairākkārtējs LU fonda administrēto stipendiju saņēmējs Jānis Kurlovičs gadu no gada ziedo jaunajiem pētniekiem paredzēto stipendiju izveidei. J. Kurlovičs dalās savā motivācijā atbalstīt jaunos studentus: “Katram ceļam ir sākums – tas ir attiecināms arī uz studiju uzsākšanu universitātē. Bieži vien spert pirmo soli ir visgrūtāk, jo neatkarīgi no izaicinājumiem un sagaidāmā smagā darba, pavada neziņa un šaubas par to, vai izvēlētais ceļš ir pareizais. Es ļoti novērtēju to, ko LU fonds ir paveicis un turpina darīt, lai atvieglotu šo pirmo soli un atbalstītu studentus arī turpmākajās studiju gaitās. Katrs vidusskolas absolvents, kurš finansiālu apsvērumu dēļ nevar uzsākt studijas, ir liels zaudējums Latvijai kopumā. Ar LU fonda atbalstu šo netaisnību ir iespējams mazināt un pat novērst.”

“Padomājiet tik – ja katrs LU absolvents ziedotu kaut desmit eiro gadā, cik daudziem jauniešiem mēs, LU absolventi, varētu palīdzēt?! Tas ļauj saprast, ka mums ir iespēja padarīt Latviju labāku un taisnīgāku. Ticu, ka šī iespēja tiks izmantota aizvien vairāk un mēs varēsim priecāties par jauno cilvēku sasniegumiem,” ziedot mudina Jānis Kurlovičs.

______________________________________________________________________________________

Par Latvijas Universitātes fondu

Jau kopš 2004. gada Latvijas Universitātes fonds nodrošina iespēju mecenātiem un sadarbības partneriem atbalstīt gan LU, gan citas vadošās Latvijas augstskolas, tā investējot Latvijas nākotnē. LU fonda prioritātes ir atbalstīt izcilākos studentus un pētniekus, veicināt modernas mācību vides izveidi, kā arī universitātes ēku būvi un rekonstrukciju.

     

Dalīties

Saistītais saturs

MĒNEŠA MECENĀTS. Kundziņu ģimene: vēlamies atbalstīt centīgus studentus
24.02.2021.

MĒNEŠA MECENĀTS. Kundziņu ģimene: vēlamies atbalstīt centīgus studentus

MĒNEŠA MECENĀTS. Santa Prikule: labākā dāvana – dot citiem
30.12.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS. Santa Prikule: labākā dāvana – dot citiem

MĒNEŠA MECENĀTS: 2013.gada bakalaura studiju absolventes
30.11.2020.

MĒNEŠA MECENĀTS: 2013.gada bakalaura studiju absolventes

Latvijas Universitātes lepnums - jaunie 2020./2021. akad. gada stipendiāti
03.11.2020.

Latvijas Universitātes lepnums - jaunie 2020./2021. akad. gada stipendiāti

Kristaps Saršūns: jauns cilvēks var sasniegt visu, svarīgākais ir neapstāties
26.10.2020.

Kristaps Saršūns: jauns cilvēks var sasniegt visu, svarīgākais ir neapstāties

Guntars Kitenbergs – cauri gadiem un mainīgām lomām Latvijas Universitātē
15.09.2020.

Guntars Kitenbergs – cauri gadiem un mainīgām lomām Latvijas Universitātē

VIDEO. Profesors Ivars Lācis: kāpēc ziedot?
27.08.2020.

VIDEO. Profesors Ivars Lācis: kāpēc ziedot?